A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2010. jún. 19.

200 millió gyermekmunkás – sokkoló adatok, megrázó képek

Bár a gyermekmunka világszerte tiltott, az ILO statisztikái szerint mégis több mint 200 millió kiskorú dolgozik rendszeresen.
A gyermekmunkával kapcsolatos adatok, statisztikák alapvetően becslésen alapulnak, de ha csak nagyságrendjüket tekintjük is sokkolóak:
  • világszerte 215 millió gyermek dolgozik, több mint felük ázsiai
  • 115 millió gyermek végez veszélyes munkát
  • a gyerekek 60%-a a mezőgazdaságban dolgozik
  • 8 millió gyereket rabszolgaként tartanak
  • a legfejletlenebb országokban a gyermekek 30%-a dolgozik
  • az arab államokban 13,4 millió gyermek, a teljes gyermek populáció 15%-a dolgozik
  • a gyermekmunkások száma Ázsiában a legmagasabb, a 650 millió 5-14 éves gyermek 18,8%-a dolgozik
  • 2001-es adatok szerint a világon 300000 gyermek szolgált valamilyen fegyveres egységnél
(Az ILO a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyerekmunkásként tart számon, 18 éves kor alatt pedig a heti 14 óra feletti munkavállalást tekinti gyermekmunkának.)

A becslést nagymértékben nehezíti, hogy ezek az esetek, különösen a rabszolgaság nehezen felderíthető, rejtve marad. Az adós rabszolgaság a legelterjedtebb Ázsiában, ezen belül is Indiában. Több millió gyerek érintett a témában, becslések szerint például a bangladesi gyerekrabszolgák száma fél millió körül lehet.
A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység. Ezen gyermekek többsége nem kap fizetést, vagy csak éhbérért dolgozik. Rendszerint nem járnak iskolába, anyagi és szellemi nyomorban élnek. Gyakori a kicsik megalázása, szexuális kihasználása is.
A gyermekek kihasználásának és az anyagi kiszolgáltatottságnak szomorú példája a kambodzsai turistalátványosságok környezetében élők esete.



Egy átlagos (iskolázatlan, vagy alacsonyan iskolázott, képzetlen, idegen nyelvet nem beszélő) felnőtt nagyságrendileg napi 1-2 dolláros fizetésre számíthat. Egy gyermek, aki turistáknak ad el különböző árukat (szuvenír, könyv, víz stb.), vagy koldul szezontól függően akár 10-20 dollárt is meg tud keresni naponta. Emiatt a szülők többsége nem dolgozik, viszont gyermekét pénzkeresésre kényszeríti. A különböző non-profit szervezetek tevékenységének köszönhetően, ezek a gyerekek tanulhatnak, de többnyire munka előtt vagy után, azt szüleik nem engedik, hogy csak iskolába járjanak.
Képválogatásunk:
Forrás: Flickr/LORD
Forrás: Flickr/AfghanistanMatters
Forrás: Flickr/Rahuldlucca
Forrás: Flickr/Photocapy
Forrás: Flickr/Julien Harneis
Forrás: Flickr/Aruifur Rahman
Forrás: Flickr/US Army Africa
Forrás: Flickr/One Village Initiative
Forrás: Flickr/hdptcar

Fenti írásom eredetileg a zipp.hu-n jelent meg:
http://zipp.hu/gazdasag/2010/06/12/200_millio_gyermekmunkas_sokkolo_adatok_megrazo_kepek
2010.06.12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.