A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

Szerzői jogok

Az oldalon található információk szabadon felhasználhatók a forrás pontos megjelölésével (Danó Györgyi, http://piackutatas.blogspot.com) és a tartalomra mutató link mellékelésével, azzal a kitétellel, hogy harmadik féltől származó adatok tekintetében az eredeti forrás rendelkezéseit kell figyelembe venni. (Ld. még, lentebb: Gondolatok a tisztességes/korrekt információ-felhasználásról)

MTI grafikonok felhasználásával kapcsolatban:
 Ezeket más oldalak a blogra hivatkozva nem vehetik át, ugyanakkor magánjellegű felhasználás esetén (pl. szakdolgozat, iskolai feladatok) engedélyezett a grafikák felhasználása, a pontos forrás megjelöléssel. További részletek (GYIK): http://mtva.hu/hu/gyiktartalomertekesites?limitstart=0
További gyakran használt források felhasználási feltételei:


GYIK: Hogy hivatkozzak az oldalra?

Néhány példa:
  •  Ábráknál cím és forrás is megadandó. pl. Ásványvízfogyasztás Magyarországon, 1979-2011 Forrás: MTI, http://piackutatas.blogspot.com/2012/08/asvanyvizfogyasztas-magyarorszagon-1979.html Az internetes cím gyakran (de van, ahol nem így kérik!) a lábjegyzékbe kerül, vagy az irodalomjegyzékben kerül feltüntetésre, ebben az esetekben pl.  Forrás: MTI/piackutatas.blogspot.com vagy Forrás: MTI/piackutatas.blogspot.com (2012)
Ha szakdolgozatot, vagy egyéb iskolai feladatot készítesz, minden esetben vedd figyelembe az előírt formai követelményeket. Gondolatok a tisztességes/korrekt információ-felhasználásról
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Igyekszem mindenhol megfelelő módon feltüntetni az általam felhasznált forrásokat. Egyrészt, mert így tartom tisztességesnek és korrektnek, nem utolsó sorban, pedig azért mert szeretném, ha más is így járnak el az általam készített, szerkesztett anyagokkal kapcsolatban.

Két dolgot szeretnék leszögezni az általam tisztességesnek és korrektnek tartott felhasználásról.

Az egyik, ha valaki felhasználja a forrásaimat (vagy bizonyos ötleteimet), ahhoz teljes mértékben joga van. Jó tudni (és egyfajta elismerés is), hogy más is érdekesnek, megosztásra méltónak tartja azt, amit én, vagy ihletet merít az ötleteimből. Viszont úgy gondolom, ha valaki érdemesnek tartja a blogomat arra, hogy e célból figyelemmel kísérje, akkor az a korrekt eljárás, ha valamilyen módon említést tesz róla (akár hivatkozás, akár egy átvett anyag, vagy bármi egyéb formában). Szerintem ez nem egy túlzott elvárás.
(Ugyanez vonatkozik a ZIPP.hu-n általam szerkesztett Társadalom és Közvélemény kutatás rovatra is.)

A másik dolog, ami egy ideje foglalkoztat, hogy nagyon sokan használják a Google-os kérdőívszerkesztésre vonatkozó útmutatóimat - ennek szívből örülök, ezért készítettem. Sokan kérdeztek is ezzel kapcsolatban e-mailben vagy kommentben, kértek megosztást stb. Mindezek ellenére úgy tapasztalom, nem jellemző, hogy a felhasználók megemlítenék munkáikban ezt. Nem kötelező és bizonyára a legtöbben ezek nélkül is teljesen jól elboldogulnának a kérdőívszerkesztéssel… Az is lehet, hogy sokaknak egyszerűen eszébe sem jut, hogy ez egy igazán korrekt, vagy jó fej dolog lenne… Pedig én örülnék neki. Ha már időt, energiát fektettem bele, hogy az információimat/tudásomat megosszam, ezáltal másoknak – önzetlenül – segítve, ez egy igazán egyszerű, de számomra pozitív visszajelzés lenne.

Megjegyzem, tény, hogy a szerzői jogokon nem mindig egyszerű kiigazodni, nem mindig egyértelmű, hogy mi milyen használatnak minősül stb., a tisztességes és korrekt eljárás fogalma pedig eléggé szubjektív. Ugyanakkor saját munkának feltüntetni vagy nem jelölni a forrást máshonnan származó munkáknál egyszerűen felelőtlen és méltatlan.

A kikötéseim a szerzői jogokkal kapcsolatban elég egyszerűek és megengedőek, a tisztességességről és korrektségről való véleményem pedig mindössze megszívlelendő, de köszönöm, annak, aki figyelembe veszi.

Azoknak pedig, akik eddig is korrekt módon jártak el, külön köszönet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.