A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2010. szept. 23.

Mit gondolnak az arabok? I.rész (USA, Izrael, Irán, holokauszt, segély flottilla)

Ritkán olvasni arról, hogy az arab országok lakói miként vélekednek. Az alábbiakban egy körükben készített kutatás eredményeit ismertetjük - némelyik meglepő lett. Az első részben az USA-val, a közel keleti konfliktussal, a zsidó holokauszttal és a segély flottillával kapcsolatos kérdések.

A Marylandi Egyetem és a Zogby International „Arab közvélemény-kutatásának” keretében 2010 nyarán Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Marokkóban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben összesen közel 4000 ember véleményét kérdezte meg az USA-ról, Obamáról, az arab-izraeli konfliktusról, az iráni atomfegyverkezésről, a holokausztról, a segély flottilla megtámadásáról, arról, hogy miképp vélekednek a világról, hogyan viszonyulnak az iszlámhoz, valamint médiahasználati szokásaikról. (Az utóbbi három témakör eredményeit a következő részben ismertetjük.)

USA, Obama
Az arabok Obamát negatívabban ítélik meg, mint 2009-ben. Akkor a pozitív válaszok aránya 45% volt, most 20%, míg a negatív véleménnyel lévők aránya 23%-ról 62%-ra nőtt. (Semleges vélemény 2009 28%, 2010: 16%). Amikor arra kérték a válaszadókat, hogy a válasszák ki a felsoroltak közül melyik írja le leginkább Obamáról alkotott véleményüket 51% válaszolta azt, hogy kedvezőtlen véleménnyel van róla és pesszimista külpolitikáját illetően, 38%, hogy az elnök személye szimpatikus, de nem hiszi, hogy az amerikai rendszerben sikeres külpolitikát tud folytatni, míg mindössze 5% mondta azt, hogy Obama szimpatikus számára, és reménykeltőnek találja külpolitikáját is.


Flickr/Beverly & Pack
Az Egyesült Államokat viszont kevésbé negatívan ítélték meg, mint korábban, bár a változás csak abban tapasztalható, hogy a nagyon kedvezőtlen válaszok aránya csökkent, míg az inkább kedvezőtleneké nőtt.


Forrás: Shibley Telhami, University Of Maryland

A legtöbben az Obama adminisztráció külpolitikájával kapcsolatban az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos magatartást kifogásolják. Az összes megkérdezett 61%-a választotta ezt a felkínált válaszlehetőségek közül. A sorban ezután Irak jön (27%), az iszlámhoz való hozzáállás (5%), Afganisztán (4%), majd az emberi jogok, a demokrácia terjesztése, gazdasági segítség (1-1 százalék).
A válaszadók két olyan dolgot nevezhettek meg, amitől javulna véleményük az USA-ról. A válaszok több mint felét (54%) az izraeli-palesztin békekötés tette ki, a második legnépszerűbb (45%) az Irakból történő kivonulás volt, és ettől csak alig maradt el (43%) Izrael támogatásának megszüntetése.  A további válaszok megoszlása a következő volt: az Arab-félszigetről történő kivonulás (35%), erőteljesebb törekvés a demokrácia terjesztésére (13%), több gazdasági segítség a régiónak (7%), az arab kormányok támogatásának megszüntetése (2%).
Szintén két dolgot jelölhettek meg a megkérdezettek, amikor azt kérdezték tőlük, mit gondolnak mely tényezők a legfontosabbak Amerika Közel-Kelet politikájában. Izrael védelme alkotta a válaszok 49%-át, az olaj 43%-át, a muszlim világ gyengítése valamint a regionális és globális dominancia megőrzése pedig 33-33 százalékát.  A további válaszok megoszlása a következő volt: nukleáris fegyverek terjedésének megelőzése 13%, béke és stabilitás elősegítése 9%, terrorizmus elleni küzdelem 7%, emberi jogok terjesztése 6%, demokrácia elősegítése 5%.

Arab-izraeli konfliktus
Az arab-izraeli konfliktussal kapcsolatban érdekes eredmény, hogy a régióval kapcsolatos izraeli-amerikai együttműködésről a megkérdezettek közel fele (47%) úgy vélekedik, hogy Izrael határozza meg azt és Izrael befolyásolja az USA-t. (Két évvel ezelőtt még fele ennyien – 24% - vélekedtek így.) Egy harmaduk (33%) gondolja azt, hogy a két hatalomnak közös érdekeik vannak, míg 20% szerint Izrael az USA egy eszköze a külpolitikában.


Flickr/gnuckx

Az izraeliek és palesztinok közötti tartós békében a megkérdezettek 54%-a egyáltalán nem hisz, szerintük ez sosem fog bekövetkezni. 40% hiszi, hogy lesz tartós béke, de ez még sok időbe telik, 4% gondolja úgy, hogy ez öt éven belül bekövetkezik.

Segélyflotta elleni támadás
A segélyflotta elleni izraeli támadásról a megkérdezettek úgy vélekednek, hogy annak legfontosabb következményei a feszültség a török-izraeli kapcsolatokban (30%), Izrael egyhangú nemzetközi elítélése (24%), a gázai blokád fókuszba kerülése és megnövekedett esély annak megszüntetésére (24%).

Zsidó holokauszt
A zsidó holokauszttal kapcsolatban ezt kérdezték a kutatók, hogy ha egy ilyen témájú filmet vagy programot néznek, akkor leginkább mit érzenek a megkérdezettek. 59% válaszolta azt, hogy neheztel (úgy érzi ezáltal nő az izraeliekkel szembeni rokonszenv a palesztinok és az arabok kárára), 29%, hogy vegyes érzései vannak, míg 3%, hogy együtt érez a zsidókkal, akik náci uralom alatt szenvedtek. (Az eredmények három éve lényegében változatlanok.) Országok szerinti bontásban nézve Libanonban (21%) és Jordániában (16%) voltak a legtöbben, akik együtt éreztek a holokauszt áldozataival, a neheztelők aránya pedig az Egyesült Arab Emírségekben (99%) és Marokkóban (85%) volt a legmagasabb.

Irán nukleáris programja
Irán nukleáris kutatásaival kapcsolatban a megkérdezettek 35%-a vélte úgy, hogy Irán csupán békés célokra akarja azt felhasználni, míg 57%, hogy fegyverkészítés a valós cél. Két évvel ezelőtt még többen hittek abban, hogy Iránt békés célok vezérlik, akkor 46% válaszolta ezt, míg atomfegyverkezést 39%.
Ettől függetlenül 77% úgy véli, Iránnak joga van nukleáris programjához, és csak 20% gondolja, hogy nyomást kellene gyakorolni az országra, hogy ezt szüntesse be. Ez utóbbit legkevesebben – Irán céljaitól függetlenül - a jordániaiak és a marokkóiak támogatnák.
Azok körében, akik szerint Irán célja békések 92% válaszolta, hogy az országnak joga van a nukleáris kutatásokhoz, de azok körében is, akik szerint fegyvert akarnak fejleszteni magas az arányuk, 70%, akik így vélekedtek.
Ha Iránnak sikerülne atomfegyvert kifejlesztenie, annak a megkérdezettek 57%-a szerint pozitív következménye lenne a Közel-Keletre, 20% szerint viszont semmilyen, 21% szerint pedig negatív következményei lennének.

Fenti írásom eredetileg a zipp.hu-n jelent meg:
http://zipp.hu/kulfold/2010/09/23/mit_gondolnak_az_arabok_iresz_usa_izrael_iran_holokauszt_segely_flottilla_
2010.09.23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.