A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2009. ápr. 24.

Online kérdőív szerkesztés a Google-val

Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 1. (alapok)
Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 2. (kérdéstípusok)
Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 3. (formázás, eredmények stb.)


Részemről mindenért rajongok, ami Google, de a napokban minden eddiginél fantasztikusabb dolgot találtam a Google Docs-ban vagy Dokumentumokban. Egészen szuper online kérdőíveket lehet vele létrehozni a form vagy űrlap menüpont segítségével, de sok más célra is kitűnően alkalmazható. (Alapban nekem angol verzióban nyílt meg a Dokumentumok főoldal, de a beállítások - settings - alatt átállítható a nyelv magyarra is. Ha magyar nyelvű kérdőívet készítünk, célszerű ezt választani, különben az "egyéb" "other" lesz, stb.)


A kérdések szerkesztésekor öt féle kérdéstípusból lehet választani és súgó/magyarázó szöveget is meg lehet adni. Továbbá megadhatjuk, hogy a kérdésre kötelező-e a válaszadás.
A "feleletválasztós" és "jelölőnégyzetek" típusú kérdéseknél, lehetőség van arra, hogy a felsoroltakon kívül egy kattintással "egyéb" válaszlehetőséget is biztosítsunk.

A rendszer egyszerű, könnyen kezelhető. Sajnos - tudomásom szerint és legalábbis egyelőre - csak alapfunkciók állnak rendelkezésre, például nincs lehetőség a válaszlehetőségek rotálására, stb. Mindazonáltal így is kitűnően alkalmazható sok esetben, pl. egyetemi feladatokhoz, szakdolgozatokhoz szükséges megkérdezéseknél is.

A formázás tekintetében sem nyújt semmilyen lehetőséget a program, viszont vannak elérhető template-ek itt. (Ha angol verzióban dolgozunk eleve van olyan lehetőség, hogy az új dokumentumunkat template-ből hozzuk létre.) Így néz ki alapban:


A kérdőívek elküldhetők e-mailben is, sőt - levelező programtól függően - az e-mailben a válaszokat is meg lehet adni. Az eredmények a "válaszok megtekintése" gombbal egyszerűen lekérdezhetők - összesítve, vagy táblázatosan (innen pedig az eredmények kiexportálhatók/letölthetők excelbe, SPSS-be, stb.).




Mint látható a program automatikusan beiktat egy időbélyeg oszlopot, ami megadja a válaszadás időpontját. Sajnos arra még nem találtam megoldást, hogy miképp lehetne egy időbélyeget az utolsó kérdés után is betenni, amiből látszana a kitöltési idő is.

A további műveletek menüpont alatt egyéni üzenetet adhatunk meg, mely a válaszadás befejeztével jelenik meg. Arra is lehetőség van, hogy a válaszadóknak biztosítsuk az összesített eredmények megtekintését.


Egy apró trükk, amit ismerni kell. Ha több, mint száz kitöltőre számítunk, akkor van még egy kis feladatunk. Amikor rámegyünk a válaszok megtekintése -> táblázat parancssorra, a már korábban bemutatott táblázatot fogjuk kapni. Amennyiben megnézzük a munkalap alját, látható, hogy az mindössze 100 sort tartalmaz. A plusz gomb segítségével további sorok adhatók hozzá, egyszerre maximum 500, de ezt a műveletet többször megismételhetjük a kellő számú sor eléréséig. (A sorok esetében nincs limit, viszont van egyéb limit, lásd itt.)

Plusz egy dolog amire érdemes figyelni! Jelenleg a rendszer úgy működik, hogyha egy válasz egyszer bekerült az eredményekbe, azt hiába töröljük ki, az összesített eredményekben szerepelni fog, azaz a diagramokon látszani fog. (Pl. ha próba kitöltést végzünk, az is szerepelni fog az összesített eredményben.) Ez esetben nincs más megoldás, minthogy a válaszokat ki kell menteni egy adatbázisba és a szokásos módon feldolgozni.

Ezen a linken megtekinthető egy minta kérdőív, amelyben az összes kérdéstípus bemutatásra kerül. Az eredményeket (vagyis jelen esetben egy minta összesítés) mindenki számára láthatóvá tettem, a válaszadás után a program megjeleníti a linket ("lásd a korábbi válaszokat"), ahol megtekinthető.

Az űrlapok szerkesztésével kapcsolatban további hasznos infók érhetők el angol nyelven a súgó segítségével (felhasználói fórumok is) , lásd itt.

ÚJ!
Ebben a bejegyzésben írtam az újdonságokról.
Itt pedig egy olyan kérdőív, amit gyakorlatban is használtunk. (Ha teheted légyszi válaszold is meg.)

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elkészítettem az első kérdőívemet, de hogy tudok visszamenni és szerkeszteni a kérdőívet?

Mert megkapom a táblázatot, de sokkal jobb lenne úgy szerkeszteni, ahogy az elején készítettem. Azt viszont sehol sem találom.

Danó Györgyi írta...

Sajnálom, csak most néztem a megjegyzéseket, remélem sikerült megoldani a problémát, azért itt a válasz: a Dokumentumok alatt rá kell kattintanod az űrlapodra - ekkor megnyílik az adatbázis, és ott a fent található file menüben - Űrlap - Űrlap szerkesztése.

mazsolla írta...

Szia! Remélem ezt előbb észreveszed..:) Nekem az lenne a problémám, hogy a táblázatban a válaszokat csak a "CL" oszlopig mutatja, utána nem...a diagramokat mutatja, viszont jó lenne látni a válaszokat, mert vannak kifejtős kérdések is. Ha letöltöm akkor is csak a CL oszlopig tölti le..Köszi a segítséget!

mazsolla írta...

Már rájöttem, csak összevissza rakta be nekem a kérdéseket az excelbe, minden megvan! :)

Danó Györgyi írta...

Szia,

Látatlanban nem tudom mi lehet a gond, ha megosztod velem a dokumentumot, megnézem. Illetve van egy elképzelésem, de mindenképp látnom kellene.
Alapvetően a következőkre lehet gyanakodni:
1. limit (de ezt nem valószínű, hogy túl lépted)
2. épp nem működik tökéletesen Google Docs (van ilyen...)
3. ha másnak is van joga szerkeszteni, valamit elszúrt (de valószínű feltűnne neki, ha töröl)
4. a legrosszabb verzió: amikor készítetted az űrlapot, nem írta ki, hogy nem sikerült a mentés?

Danó Györgyi írta...

A lényeg, hogy megvannak az adatok :).
Ha esetleg más is így járna: akkor lesznek a táblázatban össze-vissza az adatok, ha nem a kérdések sorrendjében készíted az űrlapot. Pl. ha kihagyod az 5. kérdést, erre rájössz a 8-nál, és akkor beírod - az űrlapon hiába húzod a helyére a táblázatban a 8. után fog szerepelni.

mazsolla írta...

sejtettem, hogy ez lehetett a dologban..hát én is megkönnyebbültem hogy minden válasz megvan..de köszi a tippeket! :)

Eszter írta...

Szeretnék egy olyan kérdést, amire több válasz is megjelölhető. Pl. Melyik csokoládét szereted?
- mogyorós
- lyukas
- gömbölyű.
Tehát az lenne jó, ha a válaszoló szabadon dönthetné el, hogy 0 vagy 1 vagy 2 vagy 3 választ jelöl meg. Ráadásul ezt egy "rács" (grip) típusú kérdésnél szeretném. Van erre lehetőség?
Eszter

Névtelen írta...

Szia!

Tudnál segíteni abban, hogy képet lehet-e beszúrni valahogyan a kérdőívbe? Egy hosszabb magyarázó szövegrész van a kérdőívemben, amelyhez fontos lenne 2 darab kép beszúrása is...sajnos nem találok erre megoldást...

A másik pedig, hogy olyat tud-e a dolog, hogy ha például egy kérdésre b választ jelöl valaki és ebben az esetben azt szeretném, hogy a kérdőív elvigye őt mondjuk 5 kérdéssel lentebb akkor ezt be lehet e automatikusra állítani, vagy csak úgy, hogy kérem ugorjon a ... kérdésre...mert sajnos így nagyobb a hiba lehetőség:(

Köszönöm előre is a segítséget!

Danó Györgyi írta...

Szia,

sajnos tudtommal nem lehet képet beágyazni a kérdőívbe, alternatív megoldások léteznek, de...

mivel sokakat érint a kérdés, írtam egy külön bejegyzést erről, itt találod: http://piackutatas.blogspot.com/2012/03/kerdoivszerkesztes-google.html

az ugrás viszont egyszerű, erről is írtam részletesen: http://piackutatas.blogspot.com/2012/03/kerdoivszerkesztes-google_15.html

Névtelen írta...

Szia,
Mit tegyek, ha egy kiküldött link elérését szeretném megtiltani? Az adatokhoz persze nem férnek hozzá, de azt szeretném, hogy a kérdéseket se lássák ezentúl. Nem akarom letörölni az űrlapot, csak mondjuk a linket megváltoztatni.
Lehet ilyet?
Köszi!

Danó Györgyi írta...

Szia,

Az űrlap szerkesztésnél a Válaszok menüpont alatt vedd ki a pipát a Válaszok fogadása elől.
Így megmarad az űrlapod is (pl. később készíthetsz másolatot róla - más link lesz hozzá), a válaszok is, de csak Te férhetsz hozzá(illetve ha valakit meghívtál szerkesztésre az is).
Ha valaki ezek után rákattint a linkre, valami olyan üzenetet fog látni, hogy a "... űrlap már nem fogad válaszokat.
Ha Ön szerint ez egy hiba, próbálja felvenni a kapcsolatot az űrlap tulajdonosával."

Névtelen írta...

készítettem, egy űrlapot... de valami nem ok vele. Egyelőre ezzel csak tesztelni akarunk egy módszert. A válaszokban csak 9 választ jelenít meg, hiába töltjük ki, nem jelenik meg új válasz. Közben azon a lapon, ahol tudom szerkeszteni a kérdőívet, látom, hogy már 13 válasz érkezett. Ebből mégsem látunk csak 9et. Mi lehet a gond??

Danó Györgyi írta...

Szia,

A jó hír, hogy nincs nagy gond és nem rontottál el semmit, az adatok is meglesznek.

A Google/rendszer hibája lehet, előbb-utóbb meg fognak jelenni a válaszok, de sajnos várni kell egy kicsit. Nézd meg, hogy ma már OK?

---
Ha csinálsz egy másolatot az űrlapról (új linkje lesz), akkor lehet abba folytatni a kitöltést, a válaszok is új táblába fognak érkezni, tehát ezeket azonnal láthatod.(Viszont fontos, hogy ezek után valószínűleg két táblázatból kell összegyűjtened a válaszokat, lesz, ami csak az újban lesz meg, lesz, ami csak a régiben, és lesz, ami mindkettőben. Tehát figyelned kell rá, hogy kiszűrd a duplikációt.)

Névtelen írta...

Köszönöm! mára tényleg megjelentek!! :D ez jó hír, nagy segítség lesz ez a kérdőív a munkánkban! :D

Ruby333 írta...

Megvan annyi kérdőívem, amennyit szeretnék,de excelben nem tudom megjeleníteni a válaszokat. (A válaszok menüpontban nincs válaszok megjelenítése.)Nem tudom,hogy tehetném excelbe..

Danó Györgyi írta...

Szia,

Valszeg a válaszok megtekintése menüpontra kellene kattintanod,
ha nem megy/nem ez a gond, akkor is van ötletem, de most eléggé el vagyok havazva, úgyhogy vegyük rövidre a dolgot - ha megosztod velem (szerkeszthet elemeket mód), akkor megnézem/megoldom, és jelzem Neked ennek eredményét.

Danó Györgyi írta...

még az előzőhöz:
válaszok megtekintése -> fájl -> letöltés másként -> ms. excel

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.