A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2009. márc. 8.

Válság

A gazdasági válság kapcsán egyre több, a témával foglalkozó kutatás lát napvilágot. Az alábbiakban a Gallup az USA-ban végzett két kutatásából néhány eredmény.

2009. februárjában végzett kutatás során arra a nyitott kérdésre*, hogy "Az Ön családjának manapság mi jelenti a legnagyobb pénzügyi problémát?", az amerikaiak 16%-a válaszolta, hogy a pénzhiány/alacsony fizetés és 15%-uk azt, hogy a túl nagy adósság/nincs elég pénz fizetni az adósságokat. Ezt a két választ most tehát az összes megkérdezett 31%-a említette. 2008 áprilisában, júliusában és októberében ez az arány (sorban) 24-17-20% volt.
A 2008-as eredményekhez képest szignifikánsan nőtt a munkanélküliséget/munka elvesztését valamint a befektetéseket/tőzsdét említők aránya, míg csökkent a magas megélhetési költségeket/inflációt és a energia/olaj, gáz árat válaszolók száma.
Érdekesség még, hogy a négy legutóbbi felmérésél az egészségügyi költségek említése mindössze 8-10%-ot tett ki, míg 1 évvel ezelőtt az egyik legjelentősebb probléma volt. 2007 januárjában a megkérdezettek 14%-a, 2007 októberében pedig 19%-a említette.

*nyitott kérdés: nincsenek válaszlehetőségek a megkérdezettek saját szavaikkal válaszolnak a kérdésre


A főbb eredmények táblázatosan:

Szürke mezők: a három legmagasabb százalékos említés.

Részletek és további információk itt.

Egy másik kutatásban (január végén -február elején) a Gallup arról kérdezte a válaszadókat, hogy az elmúlt hat hónapban visszafogták-e kiadásaikat amiatt, mert aggódtak a háztatásuk anyagi helyzete miatt.
Továbbá, hogy amennyiben csökkentették a kiadásaikat, azt milyen mértékben tették, jelentősen, avagy csak kicsit. A válaszok megoszlása a következő volt:
  • 38% jelentősen csökkentette
  • 36% kis mértékben csökkentette
  • 25% nem fogta vissza a kiadásait
  • 1% nem válaszolt
További részletek itt.

http://www.gallup.com/poll/116452/Debt-Money-Woes-Top-Family-Financial-Problems.aspx, 2009.03.08. http://www.gallup.com/poll/114616/Americans-Reported-Spending-Down-Last-Year.aspx, 2009.03.08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.