A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2010. okt. 1.

Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 2. (kérdéstípusok)

ÚJ!  Online kérdőívszerkesztés - megújult a Google űrlap alkalmazása  
ÚJ! Online kérdőívszerkesztés - már kép is beilleszthető a Google űrlapba

Előzmény:
Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 1. (alapok)

A kérdések áttekintéséhez a következő űrlapot érdemes megnyitni: "Űrlap - kérdőív szerkesztés bemutatásához".

Az első oldalon a már korábban itt már említett Fejléc, Szakasztörés látható. A továbbiakban az egyes kérdéstípusok, az ezekkel kapcsolatos főbb tudnivalókat az űrlapon is feltüntettem.

Kérdéstípus: Feleletválasztós
A lehető legegyszerűbb és legjobban használható kérdéstípus. Egy válasz adható, ehhez a válaszlehetőségek előtt lévő pöttybe kell kattintani. Itt egyéb válasz beírását is lehet engedélyezni. Ez az a kérdés, ahol ugrást is be lehet iktatni, azaz a választól függően az általad megadott oldalra kerül a kérdezett. Az ugrásról itt olvashatsz.


Kérdéstípus: Jelölőnégyzetek
Ez az egyetlen olyan kérdéstípus (kivéve nyitott kérdések), ahol több válasz adható, ehhez  válaszlehetőség előtti négyzetbe kell kattintani. Egyéb válasz itt is megadható.


Mégis ez a legkevésbé használható kérdéstípus. A probléma az, hogy a megjelölt válaszokat egy cellába teszi a program, így meglehetősen rosszul feldolgozható - ld. példát az alábbi képen, kékkel kiemelt oszlop.


Kérdéstípus: Választás listából
Ez a kérdéstípus is jól használható. A lényege ugyanaz, mint a feleletválasztósnak, csak itt nem látszik egyből az összes válaszlehetőség és ugrásra sincs lehetőség - viszont helytakarékos.


TIPP Első válaszlehetőségként érdemes beírni azt (vagy valami hasonlót), hogy "Válassz a listából". Ha ugyanis a megkérdezett valamiért nem válaszol a kérdésre, egyszerűen tovább ugrik rajta, akkor az eredményekben az első válaszlehetőség fog megjelenni. Ha az első válaszlehetőség pl. az volt, hogy "Válassz a listából", akkor egyértelmű lesz számodra, hogy itt nincs válasz, ha viszont az első válaszlehetőséged mondjuk az hogy "igen", akkor nem lehetsz biztos benne, hogy valóban "Igen" választ adott a megkérdezett, vagy nem válaszolt a kérdésre. Ld. alábbi képet.
  

Kérdéstípus: Rács
Nagyon szuper kérdéstípus, de sajnos csak öt válaszlehetőség adható meg. Az oszlopok fejlécében a válaszlehetőségek, a sorokban pedig az egyes alkérdések/itemek szerepelnek.


Ha valamiért azt szeretnéd, hogy a válaszlehetőségek egy sorban látszódjanak, akkor a Rács kérdéstípust alkalmazhatod úgy, hogy a soroknál csak egy címkét adsz meg.


Kérdéstípus: Szöveg
Rövid szöveges válaszokhoz. Mivel olyan kérdéstípus nincs ahol nyitott kérdésnél a válaszhoz csak számot lehetne írni, ilyen esetekben ez használható. Például: melyik évben született? átlagosan egy hónapban mennyit költ ...-ra? Ill. persze, ha rövid választ várunk, például: milyen virág jut eszébe xy-ról?



Kérdéstípus: Tartomány
Itt a válaszok megadásához egy legfeljebb 0-tól 10-ig terjedő skálát használhatsz. Nincs lehetőség viszont egyéb válaszlehetőségekre (pl. nem tudom)

(A * azt jelzi, ezt a kérdést kötelező megválaszolni.)

Kérdéstípus: Hosszabb szöveg
Értelemszerűen... Pl. kérdőív végén megjegyzés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.