A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2010. szept. 22.

Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 1. (alapok)

ÚJ!  Online kérdőívszerkesztés - megújult a Google űrlap alkalmazása 
ÚJ! Online kérdőívszerkesztés - már kép is beilleszthető a Google űrlapba

Mivel messzemenőkig az online kérdőív szerkesztéssel kapcsolatos bejegyzéseim ( ld. itt és itt) bizonyultak a leghasznosabbnak, úgy döntöttem, hogy még egyszer és részletesen írok a témában. Viszont ez így kicsit hosszú, így több részletben írom meg/teszem közzé.

Az alapoktól kezdve ismertetem a lépéseket, de a gyakorlottabb felhasználók is találhatnak hasznos infót - ahol találtam/kitaláltam már valamilyen trükköt, vagy van valamilyen tippem azt is leírom (ld."TIPP" jelzéssel, sötétebb háttérrel)  +  minden egyes kérdéstípusról is külön szólok majd.
(A kérdőív szerkesztés elvi kérdéseivel itt nem, vagy csak érintőlegesen foglalkozom, ez alapvetően egy technikai útmutató.)

Alapok:
Ahhoz, hogy Google-val, egész pontosan a Google Dokumentumokkal kérdőívet tudj szerkeszteni, kell, hogy legyen egy Google fiókod. Ha nincs Gmail-ed, legegyszerűbb, ha regisztrálsz itt - ez nem jelenthet gondot.

Ha beléptél a Gmail-edbe a bal felső sarokban látható egy Dokumentumok menüpont, erre kattintva (egy szimpla kattintás, nem kell jobb klikk sem) külön lapon megnyílik a Dokumentumok rész.


Később itt fogod megtalálni az általad létrehozott, vagy veled megosztott dokumentumokat. (Ha nem látod az új művedet, frissíts!)

TIPP Nyelvi beállítások (ha szükséged van rá) : Azon a nyelven szerkesztheted a Dokumentumokat, amelyik számodra a legkényelmesebb. Ugyanakkor, ha más nyelven szerkesztesz, mint amilyen nyelvet a válaszadóid használnak, a kérdőív linkjének kiküldése előtt állítsd át a Dokumentumok nyelvét a kitöltők nyelvére. A Google automatikusan ezen a nyelven jeleníti meg a kérdőív egyes elemeinek nevét mint pl. folytatás/continue, küldés/submit, egyéb/other stb. (régebben ez még nem teljesen így volt).



Az űrlap létrehozásához kattints az Új létrehozása, azon belül pedig az Űrlap menü pontra.


Ekkor létre jön az űrlapod két minta kérdéssel. Íme amit látni fogsz:

 

Elem hozzáadása: Itt adhatsz majd új kérdéseket és oldaltörést, illetve szakaszfejlécet a kérdőívedhez.
Téma: Itt választhatsz sablont (egyéni megjelenést) a kérdőívedhez, jelenleg 95 verzió áll rendelkezésre.
(Ha tudományos kutatást készítesz - szakdoga felmérése is az - akkor minél egyszerűbb sablont válasz. Nyilván tudod: semleges környezet, nem akarjuk elvonni a figyelmet, esetleg befolyásolni a kérdezettet stb. - Ha pl. a háttereden autó látható, és megkérdezed mi az első ami eszébe jut ...-ról, nem csoda ha sok válasz autóval kapcsolatos lesz.)
A következő négy menüpontból most még csak a Mentés a lényeges. Nyomkodd szorgosan - bár a rendszer automatikusan is ment időnként.

Az alsó fekete sávban egy linket látsz, amin a kérdőíved elérhető. Erre a linkre lesz szükség a kitöltésnél is, illetve ide kattintva bármikor megnézheted hogy néz ki az űrlapod.




Az űrlap szerkesztése - fejléc

Névtelen űrlap mezőbe kerül a kérdőív címe (Evidens, hogy legyen rövid, lényegre törő, a kérdőív témájára utaló, vagy egyszerűen csak pl. Kérdőív.)
Az alatta levő mezőbe értelemszerűen  lehet írni. (Pl. Milyen kutatás, Te ki vagy, miért készíted a felmérést. Itt érdemes megadni egy e-mail címet is, ahol kapcsolatba léphet veled a kérdezett, ha kérdése/problémája van. Bizonyára a legtöbben tudják: nem biztos, hogy érdemes a leggyakran használt vagy munkahelyi e-mail címedet megadni, ha mégis azt adod meg, érdemes a @ helyére kukacot írni, így kevesebb spam-et fogsz kapni.)

(Ha akarod, ha nem, két mintakérdés azonnal szerepel a kérdőívedben. Ha zavar ezt eltávolíthatod, de különösebben nem érdemes.) 
TIPP Ebben a mezőben nem tudod tagolni a mondanivalódat. Ha szeretnél valamilyen szöveget az előzőektől elkülönítve írni (pl. ha valamilyen útmutatást adnál a kérdőív kitöltéséhez, mint ha valamelyik kérdésre nem kívánsz válaszolni hagyd üresen vagy azoknál a kérdéseknél, ahol összegekre kérdezek rá, ha nem tudsz pontos összeget, átlagolj stb.), akkor a bal felső sarokban található Elem hozzáadása gombra kell kattintani, majd a Szakaszfejléc-et választani. (A program automatikusan a mintakérdések mögé - amelyek ha akarod, ha nem azonnal megjelennek a kérdőívedben ahogy létrehozod -  fogja helyezni ezt, de egérrel mozgatható, oda húzhatod, ahová el szeretnéd helyezni.) 


Az űrlap szerkesztése - oldaltörés

A bevezető szövegek után egyből jöhetnek a kérdések, de akár új oldalra is ugorhatsz. Ehhez az Elem hozzáadása gombra kell kattintani, majd az Oldaltörés-t választani.


A kész gomb megnyomása után így fog kinézni:
Automatikusan a következő oldalra fog ugrani a kérdőív, de választhatsz másik oldalt is, ha a a "Tovább a következő oldalra" (piros keretben) kattintasz.


 TIPP Ideális esetben van elképzelésed róla, hogy miképp fog kinézni a kérdőíved, hogyan fogod tagolni, de ekkor is előfordulhat, hogy a már kész "műbe" szeretnél beszúrni még egy oldaltörést. Ha hosszú a kérdőíved, akkor ez nem egy vidám dolog, ugyanis az oldaltörés a kérdőív végére kerül és egérrel kell a helyére húznod. Türelmes és rutinos felhasználóknak lehet ez nem jelent gondot, de ha nem tartozol közéjük, akkor célszerű időnként beszúrni egy-egy oldaltörést - ha még sem kellene, a végén egy pillanat alatt el lehet távolítani. (Ha beszúrsz vagy törölsz egy oldaltörést a kérdéseknél esetlegesen beállított ugrások automatikusan "alkalmazkodnak" ehhez, azaz nem okoz problémát a kérdőív struktúrájában.)

Kérdések szerkesztése
Ha a kérdések fölé húzzuk az egeret jobb oldalt három ikon lesz látható. Az elsőre (ceruza) kattintva lehet kiválasztani a kérdés típust, megadni a kérdéseket és a válaszlehetőségeket. A másodikkal (dupla négyszög) másolható (duplikálható egy kérdés), az utolsóval (kuka) pedig törölhető.
A duplikálás lényege, ha nagyon hasonló kérdéseink vannak (pl. Mennyire szereti a xy-t értékeljen 1-5-ig? És mennyire szereti az yz-t? stb.), nem kell mindent újra megadni, egy gomb nyomással másoljuk, és csak a kérdést kell átírni. 


A szerkesztés gomb a legfontosabb. A Kérdés címe magától értetődő, a Súgószöveg mezőbe lehet megadni kiegészítő információkat, segítséget stb. Pl. csak kétjegyű számot írj, vagy több válasz adható, vagy osztályozz 1-5-ig úgy, ahogy az iskolában szokás.

 

A kérdés típusának megválasztásakor jelenleg 7 különböző kérdéstípusból választhatsz. Ezeket később egyenként megnézzük.


Ha a kész gomb mellett lévő kis négyzetet kipipálod a kérdést kötelező lesz megválaszolni. (Gondold meg, érdemes-e kötelezővé tenni, ha a kérdezett nem tud vagy akar a kérdésre válaszolni, - pl. mert nem kínálsz megfelelő válaszlehetőségeket - de kötelező, vagy rákattint valamilyen válaszra, ami nem tükrözi a véleményét, vagy félbehagyja a kérdőívet.)

Ha kötelező válaszolni egy kérdésre, de a válaszadó ezt elmulasztotta, a program figyelmeztetni fogja. Így fog kinézni a dolog:


TIPP Ha vannak olyan kérdések, amiket kötelező megválaszolni, figyelj arra, hogy megfelelően tagold oldaltörésekkel a kérdőívet. Ha görgetni kell - egy oldalon túl sok kérdés látszik - és a kérdezett nem találja/látja meg azonnal, hogy melyik kérdés(ek)re nem válaszolt, elvesztheti türelmét és félbehagyhatja a kitöltést. (Plusz pazarlod az  idejét.) 

Folytatás itt: 
Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 2. (kérdéstípusok)
Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 3. (formázás, eredmények stb.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos nem elérhető a magyar nyelv a GOOGLE dokumentumokban.- vagy csak nem találom ezt a beállítást?
Segítene valaki?!?!

Danó Györgyi írta...

Szia, sajnos ismét rég jártam erre. A válasz (magyar menüpontokkal, de más nyelven is értelemszerűen, mindenesetre a helyét is írom):
Dokumentumok alatt jobb felső sarokban "Beállítások" -> ezen belül 2 választási lehetőségből a "Dokumentumok beállítások". Az első "Általános" fül alatt első lehetőség a nyelv választása legördülő menüből.

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.