A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. dec. 23.

Korrupció: az unió alsó harmadában - infografika

Magyarország korrupciós fertőzöttsége globális összevetésben valamelyest javult, ám az Európai Unió mezőnyén belül elért 19. helyezéssel továbbra sincs okunk dicsekedni. Sovány vigasz, hogy – amint az az InfoTandem heti infografikájából kiderül – a régi tagok közül a görögöknél és az olaszoknál is súlyosabb a helyzet, mint nálunk.

Két uniós tagország is tagja a korrupciós szempontból legtisztábbnak számító triónak a Transparency International december elején közzétett legfrissebb listáján. Dánia és Finnország mellett a 100 pontos skálán – ahol a magas értékek a nagyon tisztának érzékelt országokat, míg a nullához közeli pontszámok az erősen korruptakat jelentik – Új-Zéland ugyancsak 90 pontot kapott. Ezen államokban magas szintű a közérdekű információkhoz való hozzáférés, s a közhatalmat gyakorlók magatartását szabályozó intézkedéseknek is megfelelőek. Ugyanez bizonyára elmondható a 80–89 pontos sávban elhelyezkedő szereplőkről is, amelyek közé Svédország, Szingapúr, Svájc, Ausztrália, Norvégia, Kanada, Hollandia, Izland és Luxemburg tartozik. Az Egyesült Államok 73 ponttal a 19. helyet, míg például a 39 pontos Kína a 80. pozíciót foglalja el az idén 176 ország Korrupció Érzékelési Indexét tartalmazó listán. A 8-8 pontot gyűjtő sereghajtók Afganisztán, Észak-Korea és Szomália.

Magyarország pozíciója valamelyest javult a tavalyi felmérés óta, ám az összevetést nehezíti, hogy akkor 183 országot rangsoroltak, s a pontozás még 10-es skálán történt. (A Transparency International az idén továbbfejlesztette a módszertant, így a jövőben az eredmények országonként valódi idősort alkothatnak majd.) Mindenesetre a 2011-es 4,6 pont az 54. helyre volt elég, míg a mostani 55 pont a 46. pozíciónak felel meg. Ezzel hazánk a helyezést tekintve világviszonylatban az első negyed közelébe került.


Forrás és további részletek InfoTandem

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.