A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. febr. 23.

Pew Research Center - szekunder adatok

A Pew Research Center weboldala kitűnő szekunder adatforrás, számtalan hírrel, elemzéssel, ábrával, adatbázissal. Elsősorban közvélemény- és társadalom-kutatási eredmények találhatók az oldalon, de a témák skálája széles. Nagyon jól használhatók az internetes kutatási eredményeik is, és számos érdekességgel is szolgálnak: interaktív ábrák, grafikonok, illetve kvízek (utóbbiak igen szórakoztatóak is).

Egy ilyen interaktív ábra - mely a Carnegie Endowment és a Pew Research Center közreműködésével készült - az amerikaiak véleményét mutatja be különböző országokról és egyes témákról:

 © 2012, Pew Research Center

Az oldalon többségben vannak az Egyesült Államokban készült kutatásokról szóló anyagok, de a globális adatok közt számos országban készült felmérés eredményei közt böngészhetünk. Az eredmények között témánként és régiónként is lehet keresni. Sajnos Magyarországon - ezidáig - mindössze egy alkalommal, 2009 őszén készített kutatást a szervezet. (A kérdések és az eredmények ITT megtekinthetőek.)

Példaként  nézzük a "Mit gondol a világ az USA-ról?" kérdést.

Pew Research Center adatai szerint 2012-ben a vizsgált 21 ország közül a jordániai, a pakisztáni és az egyiptomi lakosság véleménye volt a legkedvezőtlenebb az USA-ról. Ezekben az országokban a megkérdezettek legalább 3/4-e vélekedett így (sorban 86%, 80%, 79%). Az Amerikáról rossz véleménnyel lévők TOP5-ös listájában található még Törökország és Görögország (72%, illetve 61%).
A legkevesebben Indiában vannak negatív véleménnyel az Amerikai Egyesült Államokról, mindössze a megkérdezettek 12%-a, de a lakosság kevesebb mint 1/4-e nyilatkozott így magában USA-ban és Itáliában is.
A válaszadóktól azt kérdezték, hogy nagyon kedvező, inkább kedvező, inkább kedvezőtlen, vagy nagyon kedvezőtlen véleménnyel vannak-e az Amerikai Egyesült Államokról. A fenti eredmények a nagyon kedvezőtlen, és az inkább kedvezőtlen válaszok együttes összegére vonatkoznak.

Az adatokat három féle módon (grafikon, térkép, táblázat) mutatják be az oldalon, mindegyik esetben választható, hogy a kedvező, vagy a kedvezőtlen válaszokat szeretnénk látni, továbbá a vizsgált éve is. Íme:

 © 2012, Pew Research Center
 © 2012, Pew Research Center

 © 2012, Pew Research Center

Egyes országokra kattintva pedig megtekinthető egy ábrán, hogy ott az elmúlt években hogyan alakultak a kérdésre adott válaszok:

 © 2012, Pew Research Center

A  Pew Research Center oldalain található tartalom megfelelő forrásmegjelöléssel felhasználható többek közt személyes és oktatási célokra is. Részletek ITT.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.