A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. okt. 21.

IT vezetők marketing ismerettel

A legutóbbi Ricoh által megrendelt kutatás szerint az állami szervezetek olyan IT vezetőket keresnek, akik a szükséges ismereteken kívül a lakosság igényeire is fókuszálnak.

Mivel az európai közszférákban számos megszorító intézkedést hajtanak végre a költségek kézbentartása érdekében, s mindeközben próbálnak a közszolgáltatások minőségén is javítani, az informatikai vezetőknek azzal a kihívással kell szembenézniük, hogy még jobb és költséghatékonyabb informatikai kezdeményezésekkel álljanak elő, miközben a back office informatikai hátterét is biztosítják. Az EU vezető kezdeményezései – mint pl. az elektronikus számlázás bevezetésének előmozdítása a gazdaság fellendítése érdekében – kétségkívül segítenek és közreműködnek abban, hogy az informatikai vezetők fejlett technológiai szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

A legutóbbi Ricoh által megrendelt Coleman Parkes kutatás szerint az európai állami szervezetek olyan informatikai vezetőket keresnek, akik a szükséges szakmai, piaci és IT szolgáltatói ismereteken kívül a lakosság igényeire is fókuszálnak. Arra a kérdésre, hogy melyek egy CIO legfontosabb ismérvei, az állami vezetők egyhangúan a marketing-ismereti hátteret, valamint a technológiai szakértelmet emelték ki, majd a harmadik helyre az üzletileg kritikus folyamatokhoz való hozzáértést tették. Ezen eredmények megerősítik, hogy igény van egy újfajta, polgárbarát CIO-ra, aki személyre szabott stratégiát tud nyújtani a végfelhasználók számára. A marketing háttér, mint kulcsfontosságú szerepének meghatározásával az üzleti vezetők elképzelése szerint a modern informatikai vezető sokkal rugalmasabb és kezdeményezőbb – s ezek a kézzelfogható vonások lényegesek a szolgáltatások színvonalának javításához és az állami támogatások növeléséhez.

Európa-szerte látható például, hogy a kormányok a közszolgáltatásokat egyre inkább az online portálokon keresztül igyekeznek elérhetővé tenni. Ez a tendencia rávilágít annak jelentőségére, hogy az informatikai vezetőknek teljes mértékben rá kell hangolódniuk a lakosság igényeire, hogy megtalálják a velük való kommunikáció leghatékonyabb módját, s döntő fontosságú, hogy a back office információs folyamatait is hozzáigazítsák az új munkamódszerekhez. A közszolgáltatások weboldalainak megerősítésével – ahol a polgárok bejelentkezhetnek, intézhetik az adóbevallással kapcsolatos teendőket, vagy akár az egészségügyi intézményekkel való időpont egyeztetést – nemcsak egy jobb szolgáltatást, de költségmegtakarítást is biztosíthatnak. Ahol a közszolgálati oldalak internetes elérhetőségét nem biztosítják megfelelőképpen, ott a belső iratkezelési folyamatok késedelmes ügyintézéshez és bevétel kieséshez vezetnek, illetve nehézkessé teszi a lakossági számlák befizetését, és a szükséges információk gyors megszerzését is a polgárok számára.

Azonban a lakossággal való kapcsolattartás munkamódszerének átalakulásának szükségessége ellenére a kutatás arra is rámutatott, hogy az európai közszolgáltatás szervezeteinek egyharmada (68%) úgy nyilatkozott, hogy még messze vannak a digitális átállástól. Valójában csak 4%-uk gondolja úgy, hogy szervezetüknek már sikerült megvalósítani a teljes digitális átalakítást – mely még jobban aktuálissá teszi az informatikai vezetők technológiai szakértelmének jelentőségét. A vezetők szerint a CIO-k a digitális átalakítás legfőbb szereplői, azonban mindössze 9%-uk képes az üzletileg kritikus folyamatok megváltoztatására. Ezek a lakosságot érintő informatikai kezdeményezések azért olyan fontosak, mert alapjául szolgálnak a kritikus folyamatok kézbentartásának, annak érdekében, hogy a folyamatos fejlesztésekkel igazodni tudjanak a változó igényekhez. Továbbá, csupán 29%-ban gondolják úgy, hogy a változáskezeléshez kulcsfontosságú a CIO meghatározott tulajdonsága, amely nélkülözhetetlen a közszolgáltatás új, jövőbe vezető munkamódszerének bevezetéséhez.

Mivel az európai közszolgáltatás informatikai vezetői a megfelelő technológia és a lakossági igényekkel való összehangolására összpontosít, nem hagyhatják figyelmen kívül az ezzel kapcsolatos és üzletileg kritikus folyamatokat. Ezeknek alapvető jelentősége van a közszolgáltatásban dolgozók mindennapi munkájában; s a jövőben minden lakossági ügyintézéssel kapcsolatban. Az optimalizált folyamatok által lehetővé válik a sokkal hatékonyabb információ-megosztás, ami pedig gyorsabb és egyszerűbb szolgáltatást eredményez. Eljött az ideje a CIO-k vezető szerepének elismerésére az európai közszolgáltatás átalakításában, a digitális, ügyfélközpontú korszak eléréséhez.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.