A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. nov. 17.

Mekkora stressz éri Önt a munkahelyén? - Mérje fel stresszterhelését!

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportja „Munkahelyi stressz vizsgálata a magyar munkavállalók körében” címmel országos felmérést indít. 
Céljuk, hogy átfogó vizsgálat keretében azonosítsák a munkahelyi kockázati tényezőket és védő faktorokat, valamint az iparágakra jellemző alapértékeket határozzanak meg.

Hazánkban a munkavédelmi törvény 2008. január 1-től kimondja, hogy a munkáltató kötelessége a pszichoszociális kockázatok felmérése, arra azonban nincs egységes előírás, hogy ez milyen eszközzel, hogyan történjen meg. A kutatók ezt a hiányt pótolják, egy nemzetközi viszonylatban elismert, és számos összehasonlító, tudományos vizsgálat alapját képező kérdőívcsomag hazai adaptációjával (Nistor, K. és mtsai 2012) és továbbfejlesztésével.
A COPSOQ II kérdőívet (Koppenhágai Kérdőív a Munkahelyi Pszichoszociális Tényezőkről II) Dániában fejlesztették ki (Kristensen,T.S. és mtsai, 2005, Pejtersen, J.H. és Kristensen 2010), napjainkban több mint 15 ország hatékony és sikerrel alkalmazott kockázatértékelő eszköze. A kérdőív a munkahelyi pszichoszociális kockázati tényezőket és az azzal összefüggésbe hozható egészségi hatásokat, pszichés és szomatikus megbetegedéseket vizsgálja. A kérdőívet nemzetközi irányelvek alapján lefordították, nyelvileg tesztelték, validálták, és továbbfejlesztették.

Az online kérdőív kitöltésével a válaszadó azonnali visszajelzést kap a saját stressz szintjére vonatkozóan. Megtudhatja, hogy egyéni eredményei hogyan viszonyulnak az országos és az ágazati átlagokhoz, illetve hogy stressz szintje, stresszel összefüggésbe hozható tünetei jelentős kockázatot jeleznek-e?  A részletes kiértékelést a kitöltést követően rögtön lementheti, kinyomtathatja.

A részvétel önkéntes és anonim. A kitöltés kb. 20 percet vesz igénybe.

A kérdőív bárki számára szabadon kitölthető az alábbi linken:  www.munkahelyistresszkerdoiv.hu
További információk a kutatásról: www.munkahelyistresszinfo.hu

http://www.munkahelyistresszinfo.hu/segitseg-informacio/letoltheto-anyagok/munkahelyistresszkerdoiv_szorolap.pdf

Természetesen ki is töltöttem a kérdőívet, a tapasztalatokról:

Az eredmények érdekesek, de zavarónak tartom, hogy nem látszik, hány válaszból kalkulálták az átlagokat és így nem tudom, hogy mennyire releváns az összehasonlítás (országos átlaggal, és ágazati átlaggal vetik össze a saját eredményünket). Mivel nemrég indult a kutatás (passz pontosan mikor, de MTI nov. 15-én adott róla hírt), feltételezem hogy nem túl sokan válaszoltak még. Tehát az lenne igazán érdekes, ha megnézhetnénk az eredményeket, amikor már ágazati szinten is van x kérdőív, de egy felugró ablak tájékoztatása szerint az eredmények ablak bezárása után erre mér nincs lehetőség.
A kérdőívben nincs lehetőség nem tudom/nem válaszolok jelölésre, mindazonáltal nem muszáj minden kérdésre válaszolni, üresen lehet hagyni - a demográfiai részt kivéve.

A fentiek ellenére is szerintem érdemes kitölteni a kérdőívet (már csak annak célja miatt is). Eredményül egy tömör szöveges összefoglaló értékelést és 6 diagramot kapunk, továbbá az erőszak zaklatás témában szövegesen leírt megoszlásokat. (Tudományos kutatásról lévén szó némileg meglepő, hogy egy kis reklámot is beiktattak ide, bár különösebben nem zavaró - legalábbis számomra.) Az eredményeket pdf-ben kimenthetjük.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.