A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. aug. 31.

Eurobarométer-felmérés az internetezés biztonságával kapcsolatban

Egy júliusban publikált Eurobarométer-felmérés tanúsága szerint az internethasználók rendkívül aggályosnak ítélik a kiberbiztonság helyzetét: a válaszadók 89%-a tartózkodik a személyes adatok interneten történő közlésétől, 74%-uk véleménye szerint pedig az elmúlt évben megnőtt az esélye annak, hogy számítástechnikai bűnözés áldozatává váljunk.
Az európai internethasználók 12%-a volt már online csalás szenvedő alanya, míg 8%-uk személyazonosság-lopás áldozatául esett. Mindazonáltal az internetezők 53%-a egyetlen online jelszavát sem változtatta meg az elmúlt évek során.
Az összes uniós tagállamból származó közel 27 000 európai polgár megkérdezésével készült felmérésből kitűnik, hogy szoros összefüggés áll fenn a számítástechnikai bűnözés veszélyeiről szóló tájékoztatás, illetve az emberek internetes tranzakciókkal kapcsolatos bizalma között. A banki ügyletek vagy vásárlások interneten történő intézése iránt kellő bizalommal rendelkezők többsége azt állítja, kellően tájékozottnak érzi magát a számítástechnikai bűnözést illetően.
A felmérés további fontos megállapításai:
 • az internethasználók 53%-a állítja azt, hogy online vásárol árucikkeket és szolgáltatásokat, 52%-uk látogatja a közösségi oldalakat, 20%-uk pedig árucikkeket és szolgáltatásokat értékesít az interneten keresztül,
• a válaszadók 29%-a nem meri az internetet pl. online banki műveletek vagy online vásárlások céljára használni,
 • 59%-uk érzi úgy, hogy nem ismeri eléggé a számítógépes bűnözés veszélyeit,
• 40%-uk aggódik amiatt, hogy illetéktelen személyek hozzáférnek a személyes adataikhoz és azokkal visszaélnek, 38%-uk pedig az online fizetési műveletek biztonságát tartja aggályosnak.

A magyarországi eredmények:

Néhány fontosabb eredményt kiemelek, további részletek a diagramokon.
A magyar 14 éven felüli lakosság 62%-a internet használó. Az összes megkérdezett 24%-a kapcsolódik a világhálóra naponta többször, 15%-a pedig naponta.
Magyarország internetező lakosainak több, mint 6/10-e (64%) használ közösségi oldalt, online vásárolni 22% szokott, online bankolni pedig 19%. Honfitársaink az EU átlagnál nagyobb arányban említették, hogy szoktak híreket olvasni a neten (64%/79%), játszani (27%/32%) és közösségi oldalakat használni (52%/64%).
Az internetező magyarok 66%-a egyetlen online szolgáltatásokhoz hozzáférést biztosító jelszavát sem változtatta meg az elmúlt egy évben, de az EU egészét tekintve is több mint a válaszadók fele (53%) válaszolta ezt.
Érdekesség, hogy az online bankolással, vásárlással kapcsolatos aggályaikkal kapcsolatban az EU lakosoknak csak 24%-a mondta azt, hogy jobban szereti személyesen intézni ezeket a dolgait, addig a magyar válaszadóknál ez az arány 44%.
A számítógépes bűnözés veszélyeivel kapcsolatban a magyarok 30%-a érzi magát jól tájékozottnak. A "védekezés" terültén nem bizonyultak túl aktívnak a hazai válaszadók, jellemzőbb hogy a vírusirtók, beállítások, jelszócserék stb. helyett inkább lemondanak az online vásárlásról és bankolásról, továbbá csak saját gépük használatával próbálják elkerülni a kiber-támadókat.













A felmérés 2012 márciusában készül 26593 14 évesnél idősebb EU lakos személyes megkérdezésével, Magyarországon 1010  kérdőív készült.

Forrás: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_390_en.pdf, http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_390_fact_hu_hu.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.