A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. febr. 17.

Budapesten olcsóbbá vált az élet - infografika

A magyar főváros árszínvonala jelenleg 70 százaléka a New York-inak, s nemzetközi összevetésben ma Budapest lényegesen olcsóbb helynek számít, mint egy évvel ezelőtt. Az InfoTandem heti infografikája azt is megmutatja, hogy Tokió visszaszerezte világelsőségét, a legolcsóbb európai nagyváros pedig Bukarest.

Budapest 19 hellyel hátrébb csúszott abban a rangsorban, amely 93 ország 140 nagyvárosának árszintjét hasonlítja össze.
Az Economist Intelligence Unit kutatóintézet által évente frissített lista igen széles merítéssel készül: az elemzők egy 160 termékből álló fogyasztói kosár segítségével mérik össze az árszínvonalakat. Az egyes városok relatív drágaságát New Yorkhoz viszonyítva határozzák meg, az amerikai metropolisz szintjét 100-nak véve.

A legfrissebb összevetésben a mezőnyből 26 város bizonyult drágábbnak New Yorknál, amely egy évvel ezelőtt még a 46. helyet foglalta el. A magyar főváros 70-es relatív árszintje ezúttal a 96. helyre volt jó, ami annyit tesz, hogy nemzetközi összehasonlításban lényegesen olcsóbbá vált az élet Budapesten az utóbbi egy évben. Hasonló tendencia figyelhető meg a régió más fővárosainál is: Prága, Varsó és Bukarest pozícióvesztése egyaránt két számjegyű mértékű. A legnagyobb ilyen irányú változást a környéken Belgrád mutatta fel, amely 22 hellyel szorult hátrébb, Kijev ugyanakkor 9 pozícióval drágult.
Az egyik legnagyobb, 25 pozíciónyi ugrást a venezuelai Caracas produkálta, s ezzel egyből a TOP 10-be kvalifikálta magát. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok városai közül egyet sem találunk az első 20-ban; Los Angeles – holtversenyben New Yorkkal – csak a 27. helyen bukkan fel. A vizsgált körben az indiai Mumbai és a pakisztáni Karacsi árszintje a legalacsonyabb, a referenciaértéknek mindössze a 44 százalékát éri el. A legolcsóbb 10-ben Európát Bukarest képviseli.


Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.