A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. márc. 13.

Migránsok számának hatása a kutatási eredményekre

Nemrégiben Matolcsy György egy beszédében azt mondta, hogy fél millió magyar fiatal dolgozik külföldön (e szám realitása mellett későbbiekben is kiállt). Többek szerint viszont a fél milliós szám némileg túlzás.
Pontos, megbízható statisztika sajnos nem áll rendelkezésre a migrációról. A hamarosan megjelenő 2011-es népszámlálás eredményei remélhetőleg segítenek majd tisztábban látni a kérdésben*, de a népszámlálás adatfelvételének időpontja óta (a népszámlálás eszmei időpontja 2011. október 1. volt) kivándoroltak számáról így sem lesz információnk.

A probléma a piac-, közvélemény- stb. kutatások szempontjából is jelentőséggel bír. (A KSH adatai alapján határozzuk meg a felmérések mintáit, biztosítjuk a reprezentativitást egyes demográfiai paraméterekre nézve.)

Ha az alapsokaságban fél millióval kevesebb fiatal felnőtt lenne, az a mintára nézve azt jelentené, hogy a kor szerinti reprezentativitás biztosításának érdekében - a választott alapsokaságtól függően (pl. felnőttek, 15-69 év közöttiek stb.) - a fiatalabbak közül 3-4% százalékkal kevesebb, az idősebbek közül pedig ennyivel több válaszadót kellene megkérdezni.
Ha a vizsgálat tárgyát olyan téma képzi mely a kortól erősen függ (pl. internetpenetráció vagy egyes pártok támogatottsága), a minta ilyen mértékű módosulása az eredményekben 1-2 százalékpontnyi különbséget eredményez.
Ha a kivándoroltak száma háromszázezer körüli, akkor kb. 2 százalékkal kevesebb fiatalt kellene megkérdezni. Egy erősen korfüggő téma esetében a minta ilyen mértékű módosulása az eredményekben hozzávetőlegesen 1 százalékpontnyi különbséget eredményez.

Ehhez még hozzá jön, hogy feltételezhetően a külföldön élők/munkát vállalók egyéb demográfiai ismérveinek megoszlásai (pl. iskolázottság) sem  azonosak az itthon maradottakéval, tehát ez tovább torzíthatja az eredményeket.

(Egy ezer fős kutatás hibahatára 95%-os valószínűségi szint mellett +/- 3,1%. Ugyanakkor ez a hibahatár a mintavételből eredő eltérést adja meg, a nem mintavételi hibák miatt az eltérés a valós eredményekhez képest ennél nagyobb is lehet.)

* A népszámlálás kérdőívében a következő számokat kellett feltüntetni az adott lakcímre bejelentett személyekkel kapcsolatban (KSH útmutatója):
- A lakcímen életvitelszerűen élők száma 
Azoknak a személyeknek a száma, akik – akár bejelentkezve, akár bejelentkezés nélkül – életvitelszerűen a lakásban élnek, éjszakai pihenésüket általában, a hét nagyobb részében itt töltik, innen járnak iskolába, dolgozni stb. Azoknak a személyeknek a számát is ide kellett beírni, akik pl. gyógykezelés, üdülés, rokonlátogatás miatt az eszmei időpontban, október 1-jén át menetileg távol voltak.
- Az átmenetileg külföldön tartózkodók száma
Azoknak a személyeknek a száma, akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de jelenleg külföldön tartózkodnak, távollétük teljes időtartama azonban nem éri el a 12 hónapot.
- Az időszakonként hazajárók száma
Azoknak a személyeknek a száma, akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de tanulás, munkavégzés stb. miatt pl. kollégiumban, munkásszálláson, albérletben laknak, és ide csak pl. hetente, kéthetente, havonta térnek vissza.
- A tartósan külföldön tartózkodók száma 
Azoknak a személyeknek a száma, akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de valamilyen ok miatt külföldön tartózkodnak, és a távollét teljes időtartama már elérte vagy várhatóan eléri a 12 hónapot.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.