A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. nov. 10.

Az ördög létezik? - egy brit és egy amerikai felmérés eredményei

A YouGov brit és amerikai felnőttek körében végzett kutatása szerint még ma is sokan hisznek az ördög létezésében. Az Egyesült Királyságban közel tízből kettő, az Egyesült Államokban közel közel tízből hat válaszadó vélekedik így.

A britek 65%-a nem hiszi, hogy létezik ördög, és ugyanennyien vannak, akik nem gondolják, hogy az ördög, vagy más gonosz lélek képes megszállni az embert. A szigetország lakóinak 18-18 százaléka hiszi a fentieket, míg 17-17%, azok aránya, akik bizonytalanok ezekben a kérdésekben.

Az amerikaiak lényegesen kevésbé tűnnek felvilágosodottnak a témában. Az ördög létezését 28%-uk tagadja, 57%-uk szerint létezik, míg 15%-uk nem biztos benne. Abban, hogy az ördög vagy más gonosz szellem képes az ember testét birtokba venni, 28%-uk nem hisz, 51%-uk gondolja lehetségesnek és 20%-uk nem tudja eldönteni, hogy ez létező fenyegetés vagy sem.

A válaszadóktól megkérdezték azt is, hogy hisznek-e az ördögűzésben. (Egy olyan szertartás erejében, melynek célja egy emberből az ördögöt, vagy egy démont kiűzzön.) A britek 35%-a válaszolt igennel (megj.: magasabb, mint azok aránya, akik hisznek abban, hogy valakit megszállhat a gonosz), 18%-a nemmel, közel minden második kérdezett pedig (47%) nem tudott választ adni. Ez esetben jóval kisebb eltérés mutatkozott az atlanti óceán két partján élők véleményében, az amerikaiak 46%-a hisz, 19%-a nem hisz az ördögűzésben és 36%-uk bizonytalan a kérdést illetően.

Mindkét országban 2013 szeptemberében készült a reprezentatív felmérés, Nagy-Britanniában 1919, az USA-ban 1000 fő megkérdezésével.

Forrás: yougov.co.uk/news/2013/09/27/18-brits-believe-possession-devil-and-half-america/

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.