A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2014. nov. 17.

Milyenek a gazdagok?

Nemrégiben egy kutatási probléma kapcsán kerestem információkat arról, hogy milyenek a gazdag emberek, készült-e róluk kutatás stb. Ekkor találtam a Kiszámoló blog cikkére, melyben egy amerikai kutatás tapasztalatairól esik szó. Ebből idézek :

Ha felteszed a kérdést az embereknek, miről lehet felismerni egy milliomost, mindenki tudja a választ: luxusautó, nagy ház egy felkapott környéken, Rolex óra, krokodilbőr cipő, drága vakációk.
Thomas J. Stanley, egyetemi kutató egy nagybanktól kapott egy megbízást, hogy készítsen mélyinterjúkat milliomosokkal, mert így a bank megismerve a szokásaikat, könnyebben ki tudja őket szolgálni.
A bevált séma szerint kutatótársával együtt elment a legdrágább lakónegyedekbe, hogy interjúalanyokat találjon, megkereste a milliomos kinézetű embereket és egyáltalán megpróbált elindulni a felmérésben az ismert sztereotípiák nyomán.
Megdöbbenve tapasztalta, hogy gyakorlatilag nem talál egy milliomost sem a megkérdezettek között.
Mindnyájan magas keresettel rendelkeztek, bőven az átlag felett, drága autókkal és drága ruhákban jártak. Viszont a legtöbben közülük nem rendelkeztek komoly megtakarításokkal, sokan fizetéstől-fizetésig éltek, minden vagyontárgyuk bőségesen le volt terhelve hitellel, egyáltalán nem voltak millióik sehol.
Ez teljesen összezavarta a kutatókat, nem tudták, hol keressék akkor az igazi milliomosokat.
Aztán rájöttek, hol bujkálnak: közöttünk. Itt laknak a szomszédban, egy átlagos házban, átlagos ruhákban járnak és egy átlagos 4-5 éves, vagy még öregebb autót vezetnek. Miközben dollármillióik vannak a bankban.
Ezért adta a könyvének azt a címet, hogy Millionaire next door, azaz a milliomos szomszéd.
Az évek során több ezer milliomossal készített mélyinterjút, illetve küldött ki nekik 270 kérdésből álló kérdőíveket. Ennek a tapasztalatait dolgozza fel a könyve.
Arra jött rá, hogy a milliomosok éppen attól milliomosok, hogy nem szórják el a pénzt olyan státusz-szimbólumokra, mint a gazdagnak gondolt, ám komoly megtakarítással nem rendelkező társaik.
A válaszok szerint egy átlagos milliomos még életében nem vett százezer forintnál drágább öltönyt, 70 ezer forintnál drágább órát és még véletlenül sem a legfelkapottabb, méregdrága környéken vásárol magának házat. A legtöbbjük huszonéve vette a házat, ahol lakik, csak 10%-uk rendelkezik 10 évnél fiatalabb otthonnal. A felmérésben szereplő milliomosok mindössze 1%-a(!) adott ki legalább 150 ezer forintot egy pár cipőért.
Az átlagos milliomos 57 éves, 80%-uk legalább egy diplomával rendelkezik, 3 gyerekük van, kétharmaduk legalább heti 45-55 órát dolgozik, a háztartás nettó bevétele évi 131 ezer dollár, ami a 49 ezer dolláros amerikai átlaghoz képest nem is olyan rengeteg, főleg 57 évesen.

Forrás: http://kiszamolo.hu/honnan-lehet-felismerni-egy-milliomost/

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.