A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2008. júl. 19.

A többség a globalizáció mellett

Az alábbiakban egy Chicago Council of Global Affairs és a WorldPublicOpinion.org által végzett felmérés eredményeiből emelek ki néhányat. A kutatás a globalizáció megítéléséről szól. Az adatfelvétel 2006-2007-ben folyt 18 országban, melyek a világ lakosságának 56%-árt reprezentálják. (Kína, India, Usa, Indonézia, Franciaország, Oroszország, Thailföld, Ukrajna, Lengyelország, Irán, Mexikó, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Ausztrália, Argentína, Peru, Izrael, Örményország és Palesztinia területe.) Az USA-ban online, Franciaországban, Ausztráliában és Izraleben telefonon, a többi helyen személyesen kérdezték meg a válaszadókat.
Az összes megkérdezett ország lakossága a globalizáció mellett foglalt állást. Arra a kérdésre vonatkozólag, hogy a globalizáció, különösképpen a növekvő gazdasági kapcsolatok a világ más országaival többnyire jó vagy többnyire rossz az országának, mindenhol magasabb lett a pozitív válaszok aránya. A globalizációt legnagyobb arányban az export orientált országok lakossága támogatta: Kína (87%), Dél-Korea (86%), Izrael (82%).
A többnyire jó válaszok aránya mindössze három országban volt alacsonyabb, mint 50%, ugyanakkor itt is több volt a pozitív válasz mint a negatív. Többnyire jó/ többnyire rossz: Mexikó 41%/22%, Oroszország 41%/24%, Fülöp-szigetek 49%/32%. (A fennmaradó válaszadók nem tudtak, avagy nem akartak válaszolni, illetve semleges választ adtak.)
A témában a legszkeptikusabbnak a franciák voltak. Itt a legmagasabb a negatív válaszok százalékos aránya, 42% (többnyire jó: 51%), a második a sorban pedig az USA ( többnyire rossz: 35%, többnyire jó: 60%). A franciák körében éles a véleménykülönbség a fiatalabb és az idősebb generációk tagjai között. Az 50 év felettieknek 40%-a, a 16-29 éveseknek 71%-a álla globalizáció mellett.
A nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatban a többség úgy vélekedik, hogy az hasznos a nemzetgazdaságnak, a vállalatoknak és a vevőknek, ugyanakkor sokan aggodalmukat fejezték ki a környezetre gyakorolt hatás és a munkahelyek veszélyeztetettségének tekintetében (kiemelkedően magas ez az arány Franciaországban és az USA-ban.)
További részletek és egyéb érdekes tanulmányok a http://worldpublicopinion.org/ oldalon találhatók.

http://www.worldpublicopinion.org/pipa/articles/home_page/349.php?nid=&id=&pnt=349&lb=hmpg1, 2008.07.19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.