A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2010. jún. 17.

Minden ötödik portugál nő HPV-s

Publikálták annak a kutatásnak az eredményét, mely a HPV (Human Papillomavírus) elterjedtségét vizsgálta a portugál 18-64 éves nők körében. A vizsgálat során kiderült: közülük minden öt nőből egy fertőzött a vírussal - számolt be a The News.

Ez a szexuális úton terjedő fertőzés gyakran észrevétlen marad, az érintettek nem is tudnak róla. A legtöbb esetben a szervezet önmagától képes megbirkózni a mikroorganizmussal. A vírusnak több mint 200 alfaja van, néhány törzse veszélyes, méhnyak rákot vagy egyéb genitális rákot okozhat. Egyes alfajok a genitáliákat, mások a szájat és a garatot támadják meg. Legjellemzőbb tünetei a szemölcsök, melyek mind nőkön, mind férfiakon jelentkezhetnek.

A vizsgálat fényt derített arra is, hogy a 20-24 éves korosztályba tartozók a legérintettebbek, közülük 28,8% esetében mutatott pozitív eredményt a HPV teszt, de a vírus nem csak a fiatalok körében elterjedt: a második legnagyobb mértékben fertőzött csoportot a 40-49 éves nők alkotják.

A Human Papillomavírussal fertőzött portugál nők 14,8%-a esetében magas rizikójú törzs okozza az infekciót. Az összes fertőzött nő 36,6%-ánál a vizsgálatok több alfaj jelenlétét is kimutatták szervezetükben.

Becslések szerint a világon nagyjából 300 millió nő fertőzött Human Papillomavírussal. Hozzávetőlegesen a fertőzöttek 90%-a teljes mértékben meggyógyul.

Fenti írásom eredetileg a zipp.hu-n jelent meg:
http://zipp.hu/kulfold/2010/01/28/minden_otodik_portugal_no_hpv-s
2010.01.28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.