A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2008. júl. 17.

Melegházasságok

Míg nálunk a meleg felvonulásokat atrocitások kísérik, a világ számos pontján az azonos neműek házasságkötésének legalizálása megy végbe.

A CBS News 2004 óta készíttett felmérést a témával kapcsolatban az amerikai lakosság körében.
Legutóbbi kutatásuk 2008. május 30 és június 3 között zajlott. Eszerint az amerikaiak többsége a melegek és leszbikus párok valamilyen jogi elismerése mellett foglalt állást, ugyanakkor az azonos neműek házasságkötését csak 30% támogatja. A következő diagramon a 2004. óta készített felmérések eredménye látható.



A legutóbbi kutatás során az egyes demográfiai-társadalmi csoportok vélemények között a következő szignifikáns különbségeket találták a kutatók:


  • Az egyneműek házasságkötését a nők 36%-a, míg a férfiaknak csak 26%-a támogatja (a házasságkötést és a regisztrált élettársi kapcsolatot együtt véve viszont nincs különbség a nemek között).

  • Az USA nyugati partján élők között vannak a legtöbben (10-ből 4-en), akik engedélyeznék a melegek házasodását, míg a déli államokban a legkevesebben.

  • Nem meglepő módón szintén magasabb a támogatók aránya a 30 év alattiak, a felső fokú végzettségűek, a liberálisok és azok körében, akik nem vagy csak évente 1-2 alkalommal járnak templomba.
Ami viszont a katolikus egyház állásfoglalásának ismeretében érdekes, hogy a katolikusok az átlagosnál elfogadóbbnak bizonyultak. 37%-uk válaszolta azt, hogy engedélyezni kellene, hogy a melegek házassági esküt tehessenek, 29%-uk csak a polgári életközösség elismerését pártolja, míg 29% azok aránya, akik egyáltalán nem támogatják az egynemű párok törvényi elfogadását.
Megj.: Magyarországon is lehetőség van arra, hogy egyneműek regisztrált élettársi kapcsolatot létesítsenek. Több katolikus országban házasságot is köthenek pl. az erősen vallásos Spanyolországban is.

http://www.cbsnews.com/stories/2008/06/13/opinion/polls/main4180335.shtml, 2008.07.17.
http://www.cbsnews.com/htdocs/pdf/MAYB-GAYMARRIAGE.pdf, 2008.07.17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.