A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2008. jún. 24.

Európai futball rajongók

A 2008-as EB kapcsán egy furcsa kutatási eredményről számolt be néhány website (AFP, Guardian stb.). Eszerint az európai futballrajongók előnyben részesítik a meccsnézést a szex-szel szemben.
Egy online felmérés keretében 17 ország 2000 foci rajongóját kérdezték meg. A válaszadók fele preferálta a labdarúgó mérkőzéseket a szeretkezéssel szemben - de ez az arány országonként változó. A "legelvetemültebb" rajongóknak a spanyolok bizonyultak, esetükben 10-ből 7-en vélekedtek így. (Megj.: Az egyes nemzetek válaszadóinak száma átlagosan 100-as nagyságrendű lehet, azaz ezek a különbségek fenntartással kezelendők...)

Utána néztem milyen kutatási eredményekre hivatkoznak ezek a hírek. A brit Social Issues Research Centre a Canon megbízásából végzett felmérést a futball szenvedélyről. A kutatásnak egy része volt az az online felmérés, aminek eredményei közt szerepelnek a fentiek. Magában a tanulmányban ezt nem találtam meg (klaszterezéshez használták a kérdést), sem az intézet weboldalán - vélhetően sajtóközleményben szerepelt. A tanulmány megnézhető/letölthető itt.

Még egy két-érdekesség az anyagból:
  • Az intézet a futballszenvedély szempontjából rangsorolta az egyes országok drukkereit. A magyarok a középmezőnyben találhatók, a 17-ból a 8. helyen. Az eredmény - legalábbis számomra - meglepő, az olaszok például az utolsó előtti helyen állnak...
  • A foci rajongók 2/3-a sírt már egy-egy meccs miatt (akár örömkönnyek, akár amiatt, hogy a csapat vesztett).
  • A szurkolók 40%-a végez valamilyen rituálét a meccsek előtt vagy után (pl. ivás, valamilyen babona). Ebből a szempontból (is) a spanyolok viszik a pálmát (69%), a magyarok a középmezőnyben találhatók.
http://www.sirc.org/football/football_passions.shtml, 2008.06.24.
http://www.sirc.org/football/football_passions.pdf, 2008.06.24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.