A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. júl. 22.

Válogatás az elmúlt hét híreiből (07.22.)

Újabb-és újabb számok jelennek meg arról, hogy vajon hány fiatal magyar él/dolgozik külföldön. (Ennek a kutatások szempontjából érdekes vonatkozásáról ITT írtam). Legutóbb a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének új módszertanon alapuló gyorsbecslése foglalkozott a kérdéssel. Eredményeik szerint 6,8 és 8 százalék között lehet (kb. 335 ezer ember) a tartósan külföldön élő a 18-49 éves magyarok aránya (az adat nem a kivándoroltak, hanem a külföldön élő, de Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezők számáról ad közvetlen becslést). Nem sokkal korábban a GKI is közölte vonatkozó felmérésének eredményét,  mely szerint több mint 250 ezer magyar dolgozott legalább fél éve külföldön, és csaknem minden tizedik háztartásban van tartósan külföldön dolgozó személy.

Két olyan hírt választottam még, melyek - bár külföldi vonatkozásúak - fontos problémákra hívják fel a figyelmet. Egy Japánnal foglalkozó cikk rámutat, hogy a társadalom elöregedésének problémája már a bűnözési statisztikákon is tetten érhető: Tokióban a bolti lopáson kapott idősek száma évről-évre nő, tavaly már minden negyedik lopást 65 éven felüli követte el. Az idős tolvajok harmada azt állította, azért próbált lopni, mert nem volt pénze megvásárolni a terméket, és nem volt kihez fordulnia segítségért. Az idősek által eltulajdonított áruk 70 százaléka valamilyen élelmiszer volt. Számos kutatás rámutatott már, hogy a fiatalok (is) mennyire óvatlanok az interneten. Egy cseh általános iskolások körében készült felmérés eredményei ennek ellenére is sokkolóak: a válaszadó gyermekek 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tett fel az internetre magáról mezítelen fotót, és 9 százalékuk ilyen fotót másnak is elküldött. 12 százalékuk pedig találkozott már azzal, hogy mezítelen fényképüket másvalaki tette fel a világhálóra.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.