A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2011. szept. 4.

Gallup WorldView - szekunder adatok

A hasznos dolgok közt érdemes megemlíteni a Gallup WorldView szolgáltatását - kitűnő szekunder infó forrás. A szolgáltatás egy része (alap verzió) ingyenes, de regisztráció szükséges hozzá.


Sokféle kutatás eredménye (indexek) megtalálható benne. Az alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy országonként/régiónként keressünk adatotokat (több mint 150 országra vonatkozóan), illetve összehasonlítsuk azokat. Nem minden esetben, de van ahol nem és kor szerinti bontásban is megtekinthetőek.

Sokáig "el lehet játszadozni" az alkalmazással, itt néhány példa: 
Jobb oldalt lehet kategóriákban keresni, vagy kulcsszóra.Ezután lentebb megjelennek a vonatkozó indexek/kérdések és az azokhoz tartozó válaszlehetőségek. A kérdés (pontosabban annak rövid megnevezése) fölé húzva az egeret elolvasható, hogy az adatfelvétel során pontosan hogy hangzott a kérdés (persze angolul).
Jelen esetben a pénz szóra kerestem, majd a "Nem volt elég pénz ételre" kérdést választottam.

A középső oszlopban lehet kiválasztani, hogy melyik országra vonatkozóan szeretnénk részletesebb adatokat látni.
Majd az oszlop három mezőjében nem, illetve kor szerinti bontásban megtekinthetjük az adatokat akár táblázatos formában, akár oszlopdiagramon ábrázolva, továbbá egy rangsort is lekérhetünk. (Természetesen a fizetős verzióban több lehetőség van.)
A rangsort kérhetjük az egész világra, vagy régiókra. A listát megtekinthetjük szövegesen is (ld. fent) vagy diagramon ábrázolva. A diagramon zölddel jelölve a kért országra vonatkozó adat, ha az egeret pedig a vonal felé visszük kiírja az egyes pontokhoz tartozó országot/eredményt.
A képernyő baloldalán egy hőtérképen tekinthető meg az eredmények. A kérdés rövid elnevezése fölé húzva az egeret itt is látható, hogy miként szólt a pontos kérdés, az egyes országok fölé navigálva pedig látható a megoszlás, valamint hogy ez melyik évre vonatkozik.
A térképet lehet nagyítani/kicsinyíteni és különböző régiókra lekérni (pl. lehet NATO országokra is, nem csak földrajzi régiókra). Lementeni, nyomtatni csak a fizetős verzióval lehet.
A térkép feletti skála a kért régióra vonatkozóan mutatja a legalacsonyabb és legmagasabb eredményt. Tehát pl. fentebb az egész világot tekintve volt olyan ország, ahol csak a válaszadók 2%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy évben volt, hogy nem tellett neki (vagy családjának) ételre, míg volt olyan is, ahol a megkérdezettek 87%-a állította ezt. Az EU esetében (ld. lent) a két szélsőérték: 3% és 48%. 

Bár a Gallup WorldView nagyon szuper szolgáltatás, azért nem minden esetben/csak korlátozottan használható. Az ingyenes verzióban pl. 2011-es eredményeket alig találtam, bár nem néztem meg mindent...
A nem aktuális adatokból egy példa: A magyarországi számítógéppel rendelkező háztartások arányára vonatkozó legfrissebb adat 2009-es.(Ukrajna esetében 2008-as, Szlovákia esetében pedig - hacsak nem elütés - 2006-os.)


A jobb oldalt legfelül található menüsor "Resources" -> "Citation" pontjára kattintva pedig megkapjuk, hogy miként hivatkozhatunk az adatokra.
Érdekességként itt egy hír - magyarul - egy olyan kutatásról, melyhez az Gallup WorldView adatatit használták fel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.