A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. márc. 15.

Kérdőívszerkesztés google dokumentumokkal GYIK - Több válaszlehetőség

A több válaszlehetőség kezelése a Google Űrlap gyengeségei közé tartozik és sajnos a minimális/maximális válaszok száma sem megadható. Több megoldás is alkalmazható, de egyik sem tökéletes.

A "Jelölőnégyzetek" típusú kérdés az egyetlen, ahol több válasz adható.


- De meglehetősen kényelmetlen a használata. A probléma az, hogy a megjelölt válaszokat egy cellába teszi a program - ld. példát az alábbi képen, kékkel kiemelt oszlop.


Ha csak néhány válaszadód van és nem volt túl sok válaszlehetőség nem jelent gondot, minden más esetben viszont kénytelen leszel a kérdést átkódolni.
Ahhoz hogy meg tud mondani, hogy a válaszadók hány százaléka említette az egyes válaszlehetőségeket, mindegyik válaszlehetőségnek létre kell hoznod egy oszlopot és mindegyik sorba (azaz mindegyik válaszadónál) beírnod/átkódolnod, hogy említette vagy sem. Pl. valahogy így:


 A fenti eset egyébként nagyon egyszerűen megoldható egy rács típusú kérdéssel:


Abban az esetben ha maximálni szeretnéd a válaszok számát (példánkban ez kettő lesz), feleletválasztós kérdést kell alkalmaznod és a kérdésbe be kell írnod, hogy hány választ vársz stb.
A dolog hátránya, hogy nem szabályozható az, hogy ne adja többször ugyanazt a választ a kérdezett. (Érdemes ezeket a kérdéseket kötelezően megválaszolandóvá tenni.)
Íme egy példa:


A rács kérdéstípus is használható, de itt még nagyobb a hibalehetőség. Továbbá a rács használhatóságát korlátozza, hogy az oszlop fejlécbe legfeljebb öt válaszlehetőség adható meg. - FRISSÍTÉS: már nincs ilyen korlát a rács esetében. ld. Online kérdőívszerkesztés - megújult a Google űrlap alkalmazása

A fenti kérdésnél tehát ez így nem használható. Ha viszont mondjuk csak öt szín közül kellene kiválasztani a két kedvencet, akkor ez járható út. Itt is (mint az előző esetben) az nem szabályozható, hogy ne tudja a válaszadó kétszer ugyanazt a választ jelölni.


Visszatérve a több színhez, megoldható az is egy rács kérdéssel, hogy az oszlopokba kerül az, hogy első, második kedvenc, a sorokba pedig a színek. DE! Itt nem teheted kötelezővé a válaszadást (hiszen csak 2 sorba várunk jelölést), továbbá nem szabályozható, hogy csak két választ jelöljön meg a válaszadó. 

 

Ráadásul a feldolgozás is kissé macerás lesz, minden szín külön oszlopban fog megjelenni az adatbázisban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.