A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. szept. 29.

Egy jó ötlet: felmérés, úti tipp, infografika egyben

A MasterCard magyarországi oldalán bukkantam egy érdekességre - szerintem nagyon jó ötlet.

Egy online kérdőív segítségével gyűjtik be a magyar utazók tapasztalatait a bankkártyák külföldi használatáról, az eredményeket pedig infografikákon ábrázolják, így adva úti tippeket. Nem csak számszerű adatokat ábrázolnak, hanem a válaszadók egy-egy mondatát is idézik.
Tetszik az is, hogy gyorsan működik az alkalmazás, pillanatok alatt megtudtam nézni több országra vonatkozó eredményt.

Ami viszont sajnálatos, hogy a legtöbb - főleg Európán kívüli - országban csak kevés utazó járt (legalábbis olyan, aki a kérdőívet is kitöltötte), és sok helyről sajnos egyáltalán nincs infó. 
(Engem érdekeltek volna akár külföldi utazók tapasztalatai is, ezért a MasterCard néhány másik országbeli oldalát is megnéztem, de nem találtam hasonló funkciót - persze ettől még lehet, hogy máshol is fut a dolog, de biztos nem globális.)
A piros jelölők jelentik azt, hogy van már visszajelzés az adott országból, a fehéresek pedig, hogy még nincs.


Akár az oldalsávban, akár a térképen a minket érdeklő országra kattintva feljön egy kis ablak, ahol választhatunk, hogy megnézzük az eredményeket, vagy kitöltjük a kérdőívet.


Ízelítőnek néhány vélemény azokról az országokról ahol csak 1-1 vagy néhány utazó járt. Tehát olyan honfitársunk véleménye alapján, aki járt már:
  •  a Seycelle-szigeteken: ide nyugodtan utazhatunk akár készpénz nélkül is, eldugott kis tengerparti éttermekben is lehet kártyával fizetni
  • Jordániában: szinte csak a szállodákban fogadják el a kártyát, egy válaszadó  megjegyezte, hogy még a legnépszerűbb úti célnak számító Petrában sem lehetett az átszámítva 55 eurós belépőt kártyával fizetni
  • Kelet-Timoron: ha valaki ide utazna, a bankkártyát akár otthon is hagyhatja, fizetni szinte egyáltalán nem lehet vele; a jó hír viszont, ha mégis visz magával és talál egy ATM-et, akkor abból dollárban vehet ki pénzt
  • Indonéziában (Balin): bár sok helyen lehet fizetni kártyával, a legtöbb helyen 3% plusz költséget felszámítanak érte
Továbbá egy infografika az ausztriai bankkártya használatról. Az ábra 2012. augusztusában készült és 216 utazó válaszain alapul:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.