A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. szept. 4.

Hamis felhasználók a Twitteren - infografika

A Social Selling University érdekes elemzést és infografikát  készített arról, mennyi hamis twitterező van, és ezekkel hogyan "bizniszelnek".  (Az ábra angol nyelvű, ay szöveges összefoglalót magyarul, ld. lentebb)

Fake Twitter Profiles
Forrás, infografika: Social Selling Software – InsideView.com

A Twitternek több mint 500 millió regisztrált felhasználója van, ebből mindössze nagyjából 140 millió aktív. Rengeteg olyan felhasználó létezik, aki bekövetett néhány embert, csiripelt párat, majd inaktív lett. Mellettük pedig sok olyan hamis, vagy "fake" falhasználó is van, melyeket a követőszám növelésére hoztak létre.

A politikusok, hírességek elképesztő számú követővel rendelkeznek, de ahogy az infografikán is látható, ezeknek csak a kisebb százaléka aktív felhasználó (zöld színnel jelölve a valós, narancssárgával az inaktív, pirossal a hamis felhasználók).

Bárki megteheti, hogy vásárolt magának hamis felhasználókat, hogy a követői számának gyors növekedését így megtámogassa. A követőkkel üzletelők az eBay-en is kínálják szolgáltatásukat, vagy ha beírjuk a Google-be, hogy Twitter felhasználókat vennék, számos találat közül válogathatunk. Az árak széles skálán mozognak, átlagosan 1000 hamis felhasználó 18 dollárba kerül. Természetesen az összeg úgy kúszik felfelé, mint a minőség. Egy drágább felhasználói csomagnál már alig lehet megállapítani a twitterezőkről, hogy azok nem igaziak. A hitelesség érdekében a szolgáltatók bekövetnek random felhasználókat, hírességeket, és olykor csiripelnek is.
Az előre gyártott Twitter profilokkal való kereskedés virágzó üzletág, hiszen egy márka, vagy személy népszerűségét jól mutatja az, hogy mennyi követője van. Ha egy fake felhasználókkal kereskedő cég legalább 20 ezer hamis fiókot kezel, akkor akár napi 800 dollárt is kereshet.

A hamis felhasználókat vásárlók 53%-a 4000-26000 követővel rendelkezik.

Hamis accountokat előszeretettel vásárolnak politikusok is, például gyanús, hogy Mitt Romney követőinek száma júlisban egyetlen nap alatt 17%-kal nőtt. Elemzők megnézték, hogy az új követőknél 5-ből 4 felhasználó kevesebb mint három hónapja regisztrált és ezek közül 4-ből egy sosem tweetelt. Felltételezhetően ezek pénzért vett követők.

Forrás, szöveg: socialtimes.hu alapján 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.