A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. okt. 15.

Erőforrástérkép - szekunder adatok és adatvizualizáció

Az Erőforrástérkép egy magyar kezdeményezés, egy lekérdezési rendszer, amelyben több száz társadalmi, gazdasági és szociális indikátort tudunk lekérni számszerűen, vagy ábrázolni térképen, illetve grafikonon, valamint lehetőség van az adatok többféle csoportosításra is.

Nagyszerű, hogy Magyarországra vonatkozóan létezik ilyen program, a rendszer logikus, jól használható, csak sajnos sok adat - legalábbis jelenleg - nem túl friss.
Az Erőforrástérkép egyébként az oldalon található leírás szerint nemcsak Magyarországra, hanem az Európai Unió összes országára (EU-27) nézve tartalmazhat társadalmi és gazdasági indikátorokat megyei, regionális, nagyrégiós (NUTS3, NUTS2, NUTS1), vagy akár országos aggregáltsági szinteken. Ennek megfelelően ilyen területi bontásokban képes térképeket is rajzolni.
Nekem több próbálkozás ellenére sem sikerült adatokat elővarázsolnom csak egy országra (és csak Magyarországra) vonatkozóan (még olyan alap mutató esetében sem, mint az állandó lakosság száma), de valószínűleg csak türelem kérdése az egész és tovább kellett volna próbálkozni más mutatókkal - a rendszerben található pár ilyen térkép/grafikon.

A program használható angol és magyar nyelven is. Mindkét nyelven elérhetők ugyanazok a dolgok (funkciók, menüpontok, mutatók stb.).

Lehetőség van arra, hogy mi maguk töltsünk fel a rendszerbe területi jellemzőket tartalmazó adatokat az EU-27 országok bármelyikére, vagy akár mindegyikére, az általunk kiválasztott területi szinten és utána azokat ábrázoljuk a rendszer segítségével.



A program használatához egy egszerű regisztráció szükséges. Sajnos ismertetők jelenleg nem állnak rendelkezésre, de elég logikus ahhoz a rendszer, hogy enélkül is könnyen elboldoguljunk.

A Területi adatok, a Térképek és a Grafikonok menüpont alatt kérhetünk le adatokat vagy választhatunk a már más felhasználók által generált ábrák közül.

Lehetőség van tehát arra, hogy a már kész anyagok között keresgéljünk:


Mindemellett a rendszer segítségével lekérhetünk a saját igényeinknek megfelő adatokat is.  A szisztéma mindenhol ugyanaz, itt a Térképek verziót választottam.

Megválaszthatjuk, hogy az adatokat egy vagy több EU-s országra szeretnénk-e lekérni, és hogy a mutatók közül milyen megbízhatósági szinthez tartozóakat mutasson a rendszer.



A jelenleg elérhető mutatók 6 csoportba vannak sorolva. Ebben az esetben az Elérhetőség, infrastruktúrást, azon belül a Közlekedés, hírközlés kategóriát választottam, majd a rendelkezésre álló mutatók közül a 100 lakosra jutó személygépkocsik számát.


A következő lépésben megadhatjuk, hogy milyen területi egységekben (országok, régiók, megyék stb.) készüljön a térkép, milyen időpontot ábrázoljon a térkép (jelen esetben a legfrissebb adatok 2008-asak), az adatok hány csoportba legyenek bontva, és a megosztás milyen szempontok szerint történjen (saját magunk is megadhatjuk a tartományokat), végül pedig, hogy milyen színű legyen a térkép (jelenleg négy szín közül lehet választani és minden térkép egy színű; a színek különböző árnyalatai jelzik az egyes csoportokat).


Ezután területi szűrőfeltételt állíthatunk be. Majd egy ellenőrzés után elkészül a térképünk, amit letölthetünk és el is menthetünk, ezáltal elérhetővé téve mások számára is.

 http://www.regionaldata.org/maps/show/id/58

A Grafikonok menüpont alatt az egy lakosra jutó jövedelem függvényében ábrázoltam a 100 lakosra jutó személygépkocsik számát 2000-2008 között, ez esetben is megyénként. A grafikon linkjére kattintva mindez animáltan látható, a képen a 2008-asé.

http://www.regionaldata.org/animated_charts/show/id/24

A területi adatok menüpont alatti lekérés eredménye így néz ki:
Mutató csoport: Közlekedés, hírközlés
Mutató: 100 lakosra jutó személygépkocsik száma (darab/100 lakos)
Mutató leírás: A személygépkocsik 100 állandó lakosra jutó száma (év végén)
Területi szint: Országok
Szűrés: Magyarország
Időpont: 2008. év
Magyarország: 30,06
Forrás: Erőforrástérkép, MTA KTI

ÚJ: A bejegyzés elkészítése óta megújult a grafikonrajzoló alkalmazás. Az újabb funkciók, változások:
- Új vezérlő felület, a grafikon alatt
- Adatpontok jellemzői kattintás nélkül, az egér "ráhúzásával" elérhetőek lesznek
- Jelmagyarázatok továbbfejlesztett megjelenítése
- Területi szintek szerinti csoportosítási (színezési) lehetőség (maximum 10 területi egységig)
- Lineáris regressziós egyenes felrajzolásának a lehetősége
- Lineáris regressziós egyenes képletének és az illeszkedési hibájának megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.