A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. okt. 14.

Kérdőívkészítés a SurveyGizmo-val

Azoknak, akik egy egyszerű kérdőívet szeretnének szerkeszteni, továbbra is a Google űrlapokat javaslom (útmutatók ITT), de ha valakinek, valamiért nem felel meg, érdemes a SurveyGizmo-t használni.
A Google-hoz képest ez egy komplex kérdőívkészítő online program, valamivel bonyolultabb is.
A főbb előnyei közé tartozik, hogy több kérdéstípus áll rendelkezésre, és ezek jobban szabályozhatók (pl. minimális, maximális válasz), valamint, hogy kép/videó is beágyazható (a bejegyzés publikálása óta a Google fejlesztett, kép már beilleszthető, videó még nem, az erre vonatkozó postot ld.: Online kérdőívszerkesztés - már kép is beilleszthető a Google űrlapba).
Az egész program angol nyelvű, de a fizetős csomagokban lehetőség van a gombok, hibaüzenetek stb. lefordítására - ezt nekünk saját magunknak kell megtenni.
A Google használható magyarul is, és az egyszerűség mellett gyorsabb is.
A SurveyGizmo esetében nem maga a rendszer bonyolult, a kezelhetősége ennek is egyszerű; a számtalan opció bonyolítja a dolgot és ezekhez már nem árt némi kérdőívkészítésben szerzett tapasztalat.
(Részletesebb összehasonlítás a két programról a bejegyzés végén.)

A SurveyGizmo használhatósága erősen függ attól, hogy milyen csomagot használunk. Az ingyenes (Free) csomagban sok minden korlátozott, pl. nem lehet vele ugrást készíteni, illetve nincs lehetőség a fentebb említett fordításra sem. SurveyGizmo csomag ára jelenleg 75 USD/hó, amihez van egy 14 napos ingyenes kipróbálási lehetőség (van egy professzionális csomag is Dedicated  - erre itt nem térek ki). A 14 napos teszt üzem alatt mindent lehet élesben csinálni, de a beérkezett válaszokból csak 25 lesz elérhető, addig amíg nem fizet a felhasználó. Ami jó hír viszont a tanulók számára, hogy részükre egy speciális ingyenes csomagot is (Students) biztosítanak, ami csak néhány ponton különbözik a SurveyGizmo csomagtól. Az egyik legfontosabb, hogy alapban havonta 500 válaszadót engedélyeznek, de valószínűleg ez a legtöbbeknek bőven elég (egyébként ha nem, e-mailben lehet kérni a limit módosítását.) Ez természetesen csak a tanulmányokkal kapcsolatos kutatásokra, célokra használható és ezeken a kérdőíven egy speciális logót is elhelyeznek.


Az alapcsomagok közti különbségek táblázatos formában ITT tekinthetők meg. Az ismertetőben az egyes opciókra kattintva azokról leírást is ad az oldal. Pl.:




A lehetőségek száma végtelen, mindössze néhány dolog kell a programhoz: némi angol tudás és idő/türelem. (Meg persze megfelelő ismeretek egy kérdőív összeállításához...) Az oldalon mérhetetlen mennyiségű útmutató, információs anyag áll rendelkezésre, továbbá online felületen is lehet segítséget kérni (úgy alakult, hogy ezt is kipróbáltam, gyors volt és maximálisan ügyfélközpontú).

Lehetetlenség egy bejegyzésben bemutatni, azt amit a program tud, néhány dolgot kiemelek.

Egyszerű, de viszonylag sok opciót kínáló szerkesztő felület:


Kérdéstípus kiválasztásánál előnézet, további szerkesztési lehetőségek:



Változatos lehetőségek az ugrásra:


Belépéshez név, jelszó kérhető:


És még rengeteg dolog: pl. kvóta megszabható, az adatfelvétel automatikusan lezárható, természetesen a kérdések kötelezővé tehetők, elrejthetők, a kérdéseket és az oldalakat is lehet rotálni, megadható, hogy kitöltéskor ne lehessen visszalépni a kérdőívben, megadható, hogy gyűjtse vagy ne gyűjtse a program a válaszadó IP címét, lokációját, több nyelvű kérdőív készíthető, stb.

A kérdőív letölthető pdf vagy word formátumban:


A kérdőívet többféleképpen megoszthatjuk, különböző beágyazó kódot kérhetünk hozzá, a SurveyGizmo rendszeréből egyedi azonosítóval rendelkező e-maileket küldhetünk (megkötésekkel SPAM védelem miatt), stb.

Ami nagyon tetszett, hogy lehetőség van teszteléshez adatok generálására, így még mielőtt valós válaszokat kapnánk, pl. meg lehet nézni, hogy kb. milyen lesz a riportunk, adatbázisunk stb.




Részemről nem sokra értékelem az automatikus riportkészítési lehetőséget, de biztos, hogy nem mindenki van ezzel így - és egyébként itt igényes dolgokat lehet produkálni. Itt is sok-sok opció áll rendelkezésre, rengeteg opció beállítható, személyre szabható...




Több exportálási lehetőség közül lehet választani:


Amíg mi magunk nem töröljük ki az elkészített riportokat, leexportált anyagokat, a rendszer megőrzi azokat, így bármikor újra letölthetőek.
A teljesség igénye nélkül néhány kérdéstípus képekben, a SurveyGizmo által a kérdéstípusokról összeállított ismertető pedig ITT tekinthető meg.
Itt egy a kérdőívbe beillesztett kép látható, alatta pedig olyan kérdés, ahol a válasz dátum formában adható meg.

A továbbiakat nem részletezem, a képek magukért beszélnek:



Itt látható, ha nem fordítjuk le az utasítást, akkor angolul jelenik meg a kérdezetteknek...


A lenti kérdésnél az látszik, hogy kettő választ engedélyeztem; miután a második pipát is betettem vékonyabb lett a jelölőnégyzetek kerete és nem lehet több pipát tenni, azaz csak két választ tud adni a válaszadó, nem tud többet jelölni. (A Googleban például nincs lehetőség ilyen kontrolálásra.)


Végezetül egy összehasonlítás a Google űrlapokról és SurveyGizmo-ról:

Google űrlapok
  • ingyenes
  • gyors
  • szerkesztés és kérdőív választható nyelven
  • egyszerű, nem sok mindent tud a program
  • 6 féle kérdéstípus, nem szabályozható a válaszadás (kivéve, hogy kötelezővé tehető)
  • logikai ugrás lehetséges, más funkció nem áll rendelkezésre
  • nem illeszthető be kép/videó (a bejegyzés publikálása óta a Google fejlesztett, kép már beilleszthető, videó még nem, az erre vonatkozó postot ld.: Online kérdőívszerkesztés - már kép is beilleszthető a Google űrlapba)
  • nincs lehetőség a válaszadók azonosítására
  • nincs lehetőség rotálásra
  • nem mérhető a kitöltési idő
  • teszt válaszok nem generálhatók
  • riport egyszerű, nem editálható
  • adatok exportálása excelbe lehetésges, spss-be nem
SurveyGizmo
  • ingyenes és fizetős is (tanulóknak egy magasabb tudású ingyenes csomag)
  • nem lassú, de nem is olyan gyors, mint a Google
  • szerkesztés csak angolul, kérdőív nyelve szabadon választott, a fizetős csomagokban utasítások, gombok lefordíthatók
  • szerkesztő felület egyszerű, a funkciók megértése igényelhet némi tudást/gyakorlatot, sok mindent (szinte mindent) tud a program
  • sokféle kérdéstípus, sokféle módon szabályozható a válaszadás
  • logikai ugrás az ingyenes verzióban nem lehetséges, a fizetősben rengeteg funkció és opció áll rendelkezésre
  • kép/videó beilleszthető
  • lehetőség van a válaszadók azonosítására
  • lehet rotálni a kérdéseket és az oldalakat is
  • mérhető a kitöltési idő
  • teszt válaszok generálhatók
  • riportkészítési lehetőség változatos, editálható
  • adatok exportálása excelbe és spss-be is lehetésges
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.