A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. febr. 22.

Minden második magyar gyermek veszélyben - infografikákkal

Ma Magyarországon minden második gyermek nélkülöz valamilyen szempontból - áll az UNICEF Magyar Bizottságnak a gyermekek jóllétéről készült jelentésében.

Az UNICEF egy infografikán foglalta össze a magyar gyermekekkel kapcsolatos legfontosabb statisztikákat.

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság

A szervezet kutatásából kiderült a legnagyobb mértékben a gyermekek egészséges társas kapcsolataival, kortárs kötődéseivel kapcsolatos szükségletek vannak veszélyben. A gyermekek 42%-a nem tudja rendszeresen meghívni magához a barátait, 35% nem jut el nyaralni, 29% anyagi okok miatt nem vesz részt szabadidős tevékenységekben (sport, zene, stb.).

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság

Az alapvető szükségletek tekintetében az újonnan vásárolt ruha (21%) és a napi étkezés megfelelő minősége (hús, zöldség) problematikus. Az alapvető szükségletek (étkezés, ruházkodás) az alacsony jövedelmű családok körében sérülnek legnagyobb mértékben, míg az oktatáshoz kötődő szükségletek (életkornak megfelelő könyv, tanulósarok, iskolai programokban való részvétel, tehetséggondozás) kielégítésében és a szociális szükségletek területén valamennyi jövedelmi csoport esetén magas kockázatot találtunk. A kutatási eredmények szerint a jóllét/nélkülözés szempontjából különösen veszélyeztetettek azok a gyerekek, akiknek szülője alacsony iskolai végzettségű, munkanélküli vagy egyedül gondoskodik gyermekéről.

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság
 
A kutatásról
A  kutatás a Chello Central Europe támogatásával a TÁRKI szakmai irányítása alatt 2012  novembere és  2013  januárja  között zajlott , 0-18 éves gyermeket nevelő családok részvételével. Az adatfelvétel standardizált telefonos megkeresés útján történt, melynek elkészítéséhez többlépcsős, arányosan rétegzett, valószínűségi mintavételi eljárást alkalmaztak. Az adatfelvétel során 1022 sikeres kérdőív készült, aminek révén 1592 gyermek helyzetéről kaptak információt a kutatók.

Akkor most félig tele van a pohár vagy félig üres?
Annak örüljünk, hogy legalább minden második gyermek jól van, vagy azért aggódjunk, hogy minden jól lévő gyermek mögött árnyékként áll egy másik, aki nincs.
Az UNICEF hisz abban, hogy minden gyermek egyenlő, ezért egyenlő jogok, lehetőségek és életesélyek illetik meg. Nem mondhatjuk, hogy mindent megtettünk a jövőnk érdekében, amíg  nem tettünk meg mindent azért, hogy egyetlen gyerek se maradjon hátra, egyetlen gyerek se legyen árnyékban. 
Egy gyermek jólléte akkor biztosított, ha anyagi, érzelmi és értelmi, fizikai, kulturális, valamint szociális szükségletei is egyidejűleg kielégítést nyernek – és a gyermek maga is úgy érzi, hogy megfelelő az életminősége. A gyermekek jóllétének biztosítása nem csupán és nem elsődlegesen pénzügyi kérdés. Kiemelkedő szerepe van a családok, gyermekközösségek, egy-egy lakókörnyezet helyzetének javítását célzó lokális, alulról jövő, civil és persze a központi kezdeményezéseknek is.
Csak néhány, az UNICEF jelentésben felsorolt inspiráló ötletekből, jó gyakorlatokból, kezdeményezésekből: szülők iskolája, nők és anyák önsegítő szervezetei, közösségi kertek, élmény kommandó, otthagyott könyvek mozgalma, "ünnepeljük meg minden gyermek születésnapját", "vegyél még egy pólót".

Az UNICEF Magyar Bizottság Gyermekjólléti jelentése letölthető ITT.

Ld. még: Mennyire vagy szerencsés? - az UNICEF infografikái szegénységről, gazdagságról és a szerencsésségről.

További grafikák a témában:
A világ leggazdagabb országai
A világ legszegényebb országai - infografika
Hova érdemes születni? - infografika 
Szegénység az Európai Unióban - grafikon 

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.