A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. febr. 16.

UNICEF infografikák a csecsemő- és gyermekhalandóságról

Az UNICEF néhány hónapja egy infografika sorozatot készített a gyermekekre életük első öt évében leselkedő legnagyobb veszélyekről. (Ha egy gyermek túl jut az ötödik életévén, lényegesen nagyobb az esélye, hogy megérje a felnőtt kort.)

Egész pontosan 7 ábrát készített a szervezet: az elsőn a terhességről, a másodikon az újszülöttekről van szó, majd utána minden évre vonatkozik egy-egy. - Elgondolkodtató és szomorú...

A fejlődő országokban 222 millió nő nem szeretne több gyermeket, vagy szeretné későbbre halasztani a gyermekvállalást, de nem használ semmilyen fogamzásgátló módszert.  
Ezekben az országokban évente hozzávetőlegesen 1,1 millió csecsemő halála elkerülhető lenne a nem kívánt terhességek megelőzésével. 
A gyermekágyi halálozás fő okai, a nem biztonságos módon történő terhességmegszakításból eredő komplikációk - 2010-ben becslések szerint 287 ezer anya vesztette életét terhesség/szülés alatt.

2011-ben becslések szerint 6,9 millió öt évnél fiatalabb gyermek halt meg - 40%-uk életük első négy hetében.

Évente 1,4 millió gyermek hal meg tüdőgyulladásban. Az öt évesnél fiatalabb korukban eltávozó gyermekek 18 százalékával ez a betegség végez.  

Hasmenés következtében minden évben kb. 800 ezer öt éven aluli gyermek hal meg. A hasmenés legtöbb áldozatát a 2 éven aluli gyermekek körében szedi.  

Világszerte 925 millió ember alultáplált. A gyerekkori alultápláltság a fizikai és szellemi fejlődést is visszaveti.
 
2010-ben becslések szerint 655ezer ember halt meg maláriában - a többségük afrikai gyerek. 2000 óta több mint 25 százalékkal csökkent a világon a maláriás halálesetek száma. 

2010-ben 139300 ember halt meg a világon kanyaróban. A súlyos megbetegedés jellemzőbb a rosszul táplált gyermekek körében, kiváltképp azok esetében, akik nem jutnak megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz. 
A kanyaró elleni vakcina használatának széleskörű elterjedése - 1980 - előtt becslések szerint évente 2,6 millióan haltak meg a betegségben.
Forrás: http://www.unicef.org

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.