A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. ápr. 3.

A leginnovatívabb országok az EU-ban (2013)

Az Európai Unió innovációs teljesítménye a nem szűnő gazdasági válság ellenére évről évre javul, de a tagállamok közötti innovációs szakadék egyre szélesebb. Ezt mutatja az Innovatív Unió 2013. évi eredménytáblája, amely az uniós tagállamoknak az Európai Bizottság által összeállított rangsora. A leginnovatívabb országok teljesítménye tovább javult, más tagállamok azonban alig fejlődnek. Az Európai Unión belüli rangsor összességében viszonylag állandó: Svédország áll az élen, majd Németország, Dánia és Finnország következik. Észtország, Litvánia és Lettország fejlődött a legtöbbet az előző évhez képest.

Az Innovatív Unió 2013. évi eredménytáblája a következő négy csoportba sorolja a tagállamokat:
  • Vezető innovátorok (ábrán sötétebb zöld színnel): Svédország, Németország, Dánia és Finnország, melyek jóval az uniós átlag feletti teljesítményt mutatnak.
  • Követő innovátorok (ábrán halványabb zöld színnel): Hollandia, Luxemburg, Belgium, az Egyesült Királyság, Ausztria, Írország, Franciaország, Szlovénia, Ciprus és Észtország teljesítménye meghaladja az Európai Unió átlagát.
  • Mérsékelt innovátorok (ábrán citromsárga színnel): Olaszország, Spanyolország, Portugália, a Cseh Köztársaság, Görögország, Szlovákia, Magyarország, Málta és Litvánia teljesítménye nem éri el az uniós átlagot.
  • Lemaradó innovátorok (ábrán narancssárga színnel): Lengyelország, Lettország, Románia és Bulgária az EU-27 átlagánál jóval gyengébben teljesített.

Az EU tagállamainak innovációs teljesítménye

Megjegyzés: Az átlagos teljesítmény kiszámolásához egy 24 mutató adatait összesítő összetett mutató szolgál alapul; a skálán a lehető legkisebb teljesítmény 0, a lehető legnagyobb 1. Az átlagos teljesítmény (az adatok késedelmes rendelkezésre állása miatt) a 2010/2011-es teljesítményt tükrözi.
Az Innovatív Unió 2013. évi eredménytáblája jelenleg 24 mutatót alkalmaz, amelyek három fő csoportba és 8 dimenzióba sorolhatók:

Potenciál”, vagyis az innovációt lehetővé tevő legfontosabb tényezők (emberi erőforrások, nyitott, kiváló és vonzó kutatási rendszerek, valamint finanszírozás és támogatás);

Vállalati tevékenységek”, vagyis az európai vállalatok innovációs tevékenységeinek mértékét jelző mutatók (vállalati beruházások, kapcsolatépítés és vállalkozó szellem, szellemi tulajdon); valamint

Eredmények”, azaz a gazdaság egészére gyakorolt jótékony hatásokat jelző mutatók (innovátorok és gazdasági hatások, beleértve a foglalkoztatást).

Az Európai Unió nemzetközi összehasonlításban

A többi európai országgal összehasonlításban Svájc továbbra is az innováció bajnoka, hiszen minden uniós országot rendre maga mögé utasít. Az idei eredmények ismét azt mutatják, hogy Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán az Európai Uniónál előbbre tartanak az innovációs teljesítmény területén.
Dél-Koreának még mindig nő az előnye az Európai Unióhoz képest, azonban az Európai Unió 2008 óta szinte a felére csökkentette az Egyesült Államokhoz és Japánhoz mért lemaradását. A világ vezető innovátoraihoz képest az Európai Unió még mindig alulteljesít, különösen a vállalkozások kutatási-fejlesztési kiadásai, az állami-magán közös publikációk, a szabványok, valamint a felsőfokú oktatás területén. Az Európai Unió mindazonáltal továbbra is jobb eredményt ért el, mint Ausztrália, Kanada, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.
Az Unió előnye Kínával szemben csökkent, a többi BRICS-országhoz képest stabil maradt, Ausztráliához és Kanadához képest pedig nőtt.

Forrás: European Union

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.