A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. ápr. 28.

Milyen a digitális lábnyomod?

A Cisco Data Footprint alkalmazása segítségével megnézhetjük, hogy milyen a digitális lábnyomunk.
Ehhez 11 kérdésre kell válaszolni (mint pl. hány kapcsolatunk van közösségi oldalakon,  mennyit töltünk le/fel, kommentelünk, osztunk meg, játszunk online, hány app-ot használunk stb.). 

Az alkalmazás a cég weboldalán elérhető angolul, németül, franciául, spanyolul, portugálul és kínaiul. Facebook oldalukon pedig angolul, franciául és kínaiul.


Az eredmény kb. így fog kinézni (véletlenszerűn adott válaszokkal):


Ezt letölthetjük png formátumban, illetve megoszthatjuk különböző közösségi oldalakon is.

A digitális lábnyomról

Z. Karvalics László Mekkora a digitális lábnyomod? címmel egy kitűnő írást publikált a témában a szitakoto.com oldalon.  Ebből egy részlet:

"Elektronikus eszközkörnyezetünk hatalmassá nőtt, és mindennek, amit az Interneten, mobiltelefonunkkal vagy digitális televíziónkkal teszünk, nyoma marad. Nyomot hagyunk, ha hitelkártyával fizetünk, ha SMS-t küldünk, és a hálózatra kötött számítógépen minden egyes leütésed megőrződik. Ezeket az adatokat üzleti célokra is fel lehet használni: a digitális lábnyomokból megismerhetőek bizonyos szokások, és az erre szakosodott vállalkozások így személyre szabott szolgáltatásokat kínálnak."

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás
 
További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.