A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. ápr. 14.

Regionális szakadék a lakáspiacon - infografika

A hazai lakáspiac 2012-ben sem tudott új lendületet venni, a forgalom és az átlagár egyaránt csökkent. Az InfoTandem infografikája azt is megmutatja, hogy a tranzakciók értékei között hatalmas eltérések mutatkoznak az ország különböző fejlettségű régiói között.

Egy eladott használt lakás tavaly átlagosan 9,7 millió forintot ért, ami félmillióval soványabb a 2011-ben jellemzőnél. A KSH legfrissebb összesítései szerint az értékesített lakások átlagára a fővárosban volt a legmagasabb, de az ott mért 13,8 millió forint is 700 ezres süllyedést takar. A budapesti négyzetméterár 245 ezer forintról 236 ezerre olvadt; az országos átlag – 5 ezer forintot csökkenve – természetesen messze ez alatt húzódik, mindössze 149 ezer forint.

A használt lakások 40 százaléka az 5–10 millió forintos sávban kelt el (ezen belül a 7–10 milliós szegmens adta az összes forgalom egynegyedét). Budapesten a lakóingatlanok alig 4 százaléka talált új gazdára 5 millió forint alatt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében majdnem az ügyletek fele tartozott ide. Ha finomabb bontást nézünk, akkor az is kiderül: az említett kelet-magyarországi térségben a lakástranzakciók egyharmadánál az eladónak kevesebb mint 3 millió forinttal kellett beérnie. 20 milliónál többet Szabolcs-Szatmár-Beregben csupán a lakások 3 százalékáért adtak, míg Budapesten egyötödhöz közelített az arányuk.

Az eladott új lakások ára ugyan csak minimálisan – 15,7 millió forintról 15,6 millióra – mérséklődött az elmúlt esztendőben, de arányuk is minimális volt a forgalmon belül. 
 

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.