A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. máj. 4.

Faji diszkrimináció vizsgálata kísérlettel - Kit engednek ingyen utazni?

Egy rendkívül érdekes tanulmányra bukkantam a napokban. Az ausztráliai Queenslandban az IZA kutatóintézet egy kísérlet segítségével vizsgálta a faji diszkriminációt. Tulajdonképpen egyfajta próbavásárlást végeztek.
Az intézet különböző etnikumú képzett tesztelői Brisbane városában érvénytelen bérlettel szálltak fel a buszokra, majd arra kérték a sofőröket, hogy mivel nincs náluk pénz, de el kell jutniuk xy megállóig, hagy utazzanak ingyen.
(Itt a buszok elején lehet felszállni, a buszsofőrök mellett elhelyezett készüléken kell leolvastatni a bérletet - pontosabban kártyát -, illetve tőlük lehet venni jegyet. A kártyán megfelelő összegű pénznek kell lenni az utazáshoz. Amennyiben a leolvasáskor az egyenleg kevesebb a szükségesnél ezt fény és hangjelzés adja a buszvezető és az utazó tudtára.)
A tesztelők olyan megálló nevét mondták, ami kiindulópontjuktól kb. 2 km-re volt, hogy elkerüljék a túl kicsi vagy túl nagy távolság miatti visszautasítást. A próbavásárlók egy része a kísérlet során volt, hogy katonai egyenruhában szállt buszra, egyes esetekben pedig jobb anyagi helyzetet/társadalmi státuszt sugalló üzletember kinézetet öltöttek magukra. A többi esetben átlagos ruházatban végezték munkájukat (nadrág és póló).
A tesztelők nem ismerték a kutatás célját. Az eredményeken túl (felengedték-e őket a buszra vagy sem) fel kellett jegyezniük több paramétert is (pl. időpont, időjárás, buszvezető etnikuma/bőrszíne, sokan vagy kevesen utaznak a buszon, stb.). A kísérlet 2011 májusától 2012 júniusáig tartott.

A vizsgálat résztvevői összesen 1552 esetben próbáltak feljutni a buszokra - az esetek 64%-ában sikerrel tették ezt.

A felmérés rámutatott arra, hogy a buszsoförök diszkriminatívak a feketékkel és az indiaiakkal szemben. Az összes esetet vizsgálva, az eredmények:


A kutatás tapasztalatai szerint a buszvezetők - a feketéket kivéve -  engedékenyebbek voltak a velük azonos etnikumú/bőrszínű tesztelőkkel, továbbá a sofőrök nagyobb arányban engedték még az ingyenes utazást éjszaka és esős időben, valamint ha kevesebb utas volt a buszon. Mindent egybevetve - az utazók etnikumától függetlenül -, a fekete buszvezetők voltak a legmegengedőbbek, az indiaiak pedig a legkevésbé.
A katonai egyenruha viselése és az üzletember kinézet javította a feketék és az indiaiak esélyeit, de a fehérekkel szemben így is hátrányban maradtak. 
Az alábbiakban a megjelenés és az etnikum szerinti eredmények. (Megjegyzés: egyes esetekben az elemszámok alacsonyak voltak, a részletes statisztikai eredményeket ld. az eredeti tanulmányban.)




Forrás: Redzo Mujcic, Paul Frijters: Still Not Allowed on the Bus: It Matters If You’re Black or White!, 2013. március

A teljes tanulmány elérhető itt.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.