A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. szept. 24.

VII. Nemzetközi Médiakonferencia




2013. szeptember 25-27. között hetedik alkalommal rendezi meg nemzetközi konferenciáját A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra címmel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), együttműködve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH). A szerdától péntekig Balatonalmádiban zajló konferencia élőben követhető az interneten: www.gyermekmento.hu és www.saferinternet.hu.

A konferencia célja, hogy a szakemberek megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és az írott médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és fiatalok fejlődését.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1998-ban szervezte meg az első nemzetközi médiakonferenciát „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel. Az első konferencia olyan sikeres volt, több is követte a sorban, ezzel hagyományt teremtve. (1998 Dobogókő; 2000 Dobogókő; 2005 Balatonalmádi; 2007 Balatonalmádi; 2009 Balatonalmádi; 2011 Balatonalmádi.) 

A konferenciák különlegessége, hogy nem kizárólag médiakutatók a résztvevői, hanem kiemelt hangsúlyt kapnak a média szabályozásában, a jogalkotási gyakorlatban résztvevő szereplők is. Ugyanígy hagyománnyá vált, hogy a gyakran kritikát kapó médiatartalmak előállítói is képviseltetik magukat. Ebből a specialitásból, valamint a szervezők eltökélt szándékából adódóan a konferenciák rendre olyan zárónyilatkozattal fejeződtek be, amelyek később konkrét jogszabályokká formálódtak.
A konferenciák minden esetben egy 2000 fős – 13, ill. 17 éves gyerekekre vonatkozó – alapkutatás ismertetésével indulnak, amelyet kvalitatív kutatások egészítenek ki.

Az eddigi konferenciák fókuszpontjai a következők voltak:
- A médiahatás uralkodó értelmezése és annak változása
- A kiskorúak védelmére vonatkozó egyes jogszabályok kutatások általi megalapozása, ill. újragondolása
- A hatás negatív alapértelmezésének változása
- Az oktatás növekvő jelentőségének megjelenése
- Az új médiumok térnyerése

A VII. Nemzetközi Médiakonferencia fókusztémái a médiaértés-oktatás, a médiatudatosság növelése és a közösségi oldalak. 

A szakemberek - jogászok, szociológusok, újságírók, pszichológusok, médiakutatók, filmes szakemberek, reklámszakemberek stb. - plenáris üléseken és az alábbi szekciókban tartanak 15 perces előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról:
1. Tartalmak
2. Felhasználók
3. Intézmények
A konferencia alapjául szolgáló alapkutatást a kutatást végző szakemberek ismertetik az első nap plenáris ülésén.

A konferencia szakmai programja letölthető innen.
A konferencia előadóinak listája letölthető innen.

A konferencia élőben követhető az interneten: www.gyermekmento.hu és www.saferinternet.hu.
Az előadások anyagából könyv formátumú kiadvány készül, mely a Gyermekmentő Szolgálat KOBAK sorozatának darabjaként jelenik meg.




Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.