A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. nov. 19.

Online (interaktív) grafikon szerkesztő - Chartle.net

Kipróbáltam néhány ingyenes online interaktív grafikon szerkesztőt. Ezekkel weboldalakhoz is gyárthatunk szép ábrákat, de akár nyomtatott anyagokhoz az excel helyett is használhatók.
A következő bejegyzésekben ezekről írok néhány szót. A tesztekhez a Gallup egy kutatásának eredményeit használtam (legideálisabb kor a gyermekvállalásra).

A kipróbáltak közül a legegyszerűbb a Chartle.net. Tulajdonképpen a Google adatvizualizációs megoldásait tették könnyen használhatóvá.
Viszonylag sok grafikon típus közül választhatunk, több esetben van lehetőség 3D-s verziót készíteni.


A program legnagyobb előnye az egyszerűsége, gyorsan látványos ábrákat lehet vele készíteni. A szerkesztő felület jól átlátható, a módosítások azonnal látszanak a diagram előnézetén. (Hátrányokat ld. lentebb.)


Így néz ki a próbaként elkészített grafikonom beágyazva (embedded):

Az oszlopok egyes részeire/színeire kattintva látszik a kategória neve és a hozzá tartozó érték (ezzel kapcsolatban ld. lentebb még):


Jelenleg több olyan hiányossága van a programnak (béta verzió):
- előre ki kell választani a diagram típust, ha később megváltoztatnánk, akkor nem jegyzi meg a bevitt adatokat, elölről kell kezdeni a szerkesztést
- a jelölő színek nem változtathatók, a program automatikusan adja (a cím színe megadható)
- ha megadjuk a szerzőt, a felhasználási feltételeket, az ugyan látszik a galériában, illetve a beágyazó linket megadó oldalon, de nem kerül beágyazásra
-  a kattintásra megjelenő feliratokkal kapcsolatban hátrány, hogy nem lehet az értékeknél megjeleníteni a %-ot (ld. fenti ábrán 31), ez különösen akkor zavaró, ha mint a példában a kategória neve szám (jelen esetben pl. 25 illetve 30 éves korban válaszlehetőségeknél csak annyit írtam, hogy 25 illetve 30, így nem egyértelmű elsőre melyik a kategória neve, melyik az érték - a beágyazott ábra piros illetve zöld színeire kattintva látható)
- nincs lehetőség pdf-be vagy képként elmenteni az ábrát

További grafikonszerkesztéssel kapcsolatos bejegyzéseket ld.: Grafikonok, grafikon készítés

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.