A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2014. febr. 11.

Melyik párt áll Önhöz a legközelebb?

A Nézőpont Intézet PártKereső.hu nevű alkalmazásával választ kaphat erre. Mi kipróbáltuk... - A ZIPP.hu cikke.

(A bejegyzés végén a személyes véleményem + egy link, ahol a blog szerzője alaposan kivesézi a kérdőívet.)

Új weboldalt indított ma a Nézőpont Intézet. A PártKereső célja, hogy a kérdőívet kitöltők válaszait összevesse a 7 – parlamentbe jutásra esélyes – párt, illetve pártszövetség (Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, Együtt- PM, LMP, DK, Liberálisok) válaszaival. Ennek köszönhetően százalékos arányban megmutatkozik, hogy a kitöltők – válaszaik alapján – leginkább mely pártok politikai céljaival és törekvéseivel milyen mértékben értenek egyet.
Az oldalon 27 kérdés található három téma köré csoportosítva: állam és szimbolikus ügyek, gazdaság, valamint társadalom. A kitöltőknek lehetőségük nyílik legfeljebb 5 kérdést, ,,különösen fontos témaként” is megjelölni, ebben az esetben válaszuk az összesítésben duplán fog számítani.
A pártok egyes kérdésekre adott válaszai közvetlen megkereséseken alapuló visszajelzések, ennek hiányában hivatalos pártprogramok, illetve néhány esetben a pártok politikusainak média-megjelenései, gondolatai alapján kerültek rögzítésre.
Ha mindegyik kérdésre válaszoltunk és bejelöltük a számunkra legfontosabb ügyeket, egy grafikont kapunk eredményként, amelyen látható, hogy az egyes pártok programjaival, politikai céljaival mennyire azonosulunk. (Az eredményeket elküldhetjük e-mailben és megoszthatjuk a Facebookon is.) A teszt kedvéért kétszer is megválaszoltuk a kérdéseket, úgy hogy egyik alkalommal mindenhol az Egyetértek választ jelöltük, a másik alkalommal a Nem értek egyet választ, és nem jelöltünk kiemelten fontos témát. (Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az alkalmazás nem kért semmilyen személyes vagy demográfiai adatot.)
Ilyen grafikont kaptunk:




Ezen túl azt is megtudhatjuk, hogy a válaszok melyik párthoz vannak társítva.  Az első kérdés esetében ez így néz ki:



Forrás: http://zipp.hu/belfold/2014/02/11/melyik_part_all_onhoz_a_legkozelebb

Személyes véleményem az alkalmazásról: Számomra szórakoztató volt...
Ezentúl a kérdések és a válaszlehetőségek nem mindenhol passzolnak (szerintem a semleges kifejezés abszolút nem szerencsés  megfogalmazás), a kérdések nem konzekvensek (egyszer "jó döntés", máskor "inkább jó döntés"), vannak összetett kérdések (egy kérdésben több állítás), és általában olyan kérdések, amikre nem feltétlen lehet egyértelműen válaszolni.
Pozitívum viszont, hogy van nem válaszolok lehetőség.  

Közben találtam egy kevésbé visszafogott kritikát is, érdemes elolvasni: http://politikaikampany2014.blog.hu/2014/02/11/igy_csal_a_nezopont#more5809574

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.