A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2014. márc. 7.

A leginnovatívabb országok az EU-ban (2014)

Az Európai Unió fokozatosan áthidalja az innovációs szakadékot, amely közte és Egyesült Államok és Japán között fennáll. Az uniós tagállamok teljesítményében mutatkozó különbségek azonban továbbra is igen szembetűnőek, és csak lassan fogyatkoznak. Az innovációs szakadék regionális szinten még jelentősebb: az uniós régiók csaknem ötöde esetében romlott az innovációs teljesítmény. Ezek az Innovatív Unió 2014. évi kutatási és innovációs eredménytáblájának és a 2014. évi regionális innovációs eredménytáblának a legfontosabb megállapításai. Az Európai Unión belüli rangsor összességében viszonylag állandó: Svédország áll az élen, majd Dánia, Németország és Finnország következik. E négy országban valósul meg a legtöbb befektetés a kutatásba és az innovációba. Az előző évekhez képest Portugália, Észtország és Lettország fejlődött a legtöbbet. 
Az Innovatív Unió 2014. évi eredménytáblája a következő négy csoportba sorolja a tagállamokat:
  • Dánia (DK), Finnország (FI), Németország (DE) és Svédország (SE) alkotja a „vezető innovátorok” csoportját. Náluk az innovációs mutatók jóval meghaladják az uniós átlagot. 
  • A „követő innovátorok” csoportjába tartozik Ausztria (AT), Belgium (BE), Ciprus (CY), az Egyesült Királyság (UK), Észtország (EE), Franciaország (FR), Hollandia (NL), Írország (IE), Luxemburg (LU) és Szlovénia (SI).Ezekben az országokban az innovációs teljesítmény meghaladja az uniós átlagot, vagy közel azonos vele.
  • A Cseh Köztársaság (CZ), Görögország (EL), Horvátország (HR), Lengyelország (PL), Litvánia (LT), Magyarország (HU), Málta (MT), Olaszország (IT), Portugália (PT), Spanyolország (ES) és Szlovákia (SK)innovációs mutatói az uniós átlag alatt vannak. Ezek az országok „mérsékelt innovátoroknak” nevezhetők.
  • Bulgária (BG), Lettország (LV) és Románia (RO) a „lemaradó innovátorok” csoportjába tartoznak:teljesítményük jóval az uniós átlag alatt van.”
Ábra: Az EU tagállamainak innovációs teljesítménye
Az innovációs eredménytábla háttere
Az Innovatív Unió 2014. évi eredménytáblája jelenleg 25 mutató felhasználásával készül. Ezek három fő kategóriát különítenek el:
Potenciál, vagyis az innovációt lehetővé tevő legfontosabb tényezők (emberi erőforrások, nyitott, kiváló és vonzó kutatási rendszerek, valamint finanszírozás és támogatás).
Vállalati tevékenységek: az európai vállalatok innovációs tevékenységeinek mértékét jelző mutatók (vállalati beruházások, kapcsolatépítés és vállalkozó szellem, szellemi tulajdon).
Eredmények: a gazdaság egészére gyakorolt jótékony hatásokat jelző mutatók (innovátorok, gazdasági hatások).
Az Innovatív Unió 2014. évi eredménytábláját bemutató jelentés teljes terjedelmében EZEN a linknen érhető el

A 28 tagállam és más európai országok innovációs teljesítményének országonkénti összefoglalása a következő dokumentumban olvasható: MEMO/14/140


Forrás: European Union

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.