A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2008. márc. 24.

A görög nyugdíjreform fogadtatása

A reform szó hallatán nem csak hazánkban törnek felszínre az indulatok. A görög kormány által a napokban elfogadott nyugdíj reform december óta több, az egész országot megbénító sztrájkhoz és tüntetésekhez vezetett. Az intézkedés a jelenlegi 133-ról 13-ra csökkenti a nyugdíjpénztárak számát, szigorítja a korkedvezményes nyugdíjazást és arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy a nyugdíjkorhatár felett is dolgozzanak. Jelenleg a korhatár Görögországban férfiaknál 65 év, nőknél 60 év (illetve 1993 után munkába állóknál már itt is 65 év). A változások szükségességét azzal indokolták, hogy különben az elöregedő társadalom miatt a nyugdíjrendszer összeomlása elkerülhetetlen. - Az öreg kontinensen Görögország népessége az egyik legidősebb. Az alábbiakban a görögök véleménye a reformról, számokban.

A Kathimerini görög hírújság március 23-án közölt felmérése szerint a megkérdezettek 73%-a véli úgy, hogy a reformok valószínűleg hátrányosak lesznek számukra, míg mindössze 6%-uk gondolja úgy, hogy előnyösek lesznek. 10 válaszadóból közel 6 szerint a kormány nyugdíj reform elgondolása helytelen. Ennél is nagyobb azok aránya, közel 80%, akik elfogadhatónak tartják a kormány döntése elleni tiltakozásként az országos sztrájkot és ¾-ük vélekedik úgy, hogy a munkavállalóknak szükségük van a szakszervezetekre jogaik megvédésének érdekében.
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100032_24/03/2008_94717, 2008.03.24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.