A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2008. ápr. 18.

Ciki a cigi!

Az http://www.eurekalert.org/ -on temérdek tudományos kutatás eredménye található meg (egyes anyagok több nyelven is elérhetőek). Itt megint egy nem éppen vidám témát sikerült találnom, de ez is olyan, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ezzel kapcsolatban meg eszembe jutott, hogy nekem mennyire tetszett, amikor nálunk ment a "Ciki a cigi!" kampány. Remélem még sokan emlékeznek rá ;-)

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet (NIH) tanulmányának 02.28-án megjelent előzetes eredményeiből csemegéztem. A teljes publikáció 2008. áprilisában jelent meg/fog megjelenni az American Journal of Public Health című kiadványban.
Az adatfelvétel 9 fejlődő országra terjedt ki, ahol is köze 8000 állapotos nőt kérdeztek meg 2004 október és 2005 szeptember között.
Az országok régiónként: Dél-Amerika - Argentína, Uruguay, Ecuador, Brazília, Guatemala; Ázsia - India (2 terület) és Pakisztán; Afrika - Zambia, Kongói Demokratikus Köztársaság.
Mielőtt elmerülnénk a szerintem igencsak meghökkentő adatokban, néhány megjegyzés. A kutatók felhívták a figyelmet a kutatás, illetve az eredmények korlátaira. Az adatfelvétel során többféle módszert alkalmaztak (pl.önkitöltős kérdőívek, személyes megkérdezés stb.). Mivel a nők, különösen a kismamák dohányzása alapvetően nem elfogadott, vélhetően a kutatási eredmények a valóságnál alacsonyabb értékeket mutatnak. Mindazonáltal a tanulmány megfelelőképpen érzékelteti a probléma súlyosságát.
Most pedig jöjjenek a számok:
  • A terhesség alatti dohányzás aránya Uruguayban a legmagasabb 18%, a következő a sorban pedig Argentína, ahol ez az arány 10%. A másik három latin-amerikai országban ugyan kevesebben vannak a terhesség alatt dohányzók, ellenben ott is sokan legalább egyszer cigarettáztak. Ez utóbbiak aránya Uruguayban a legkiugróbb 78%, Guatemalában a legcsekélyebb, de ott is 35%.
  • A passzív dohányzásnak kitett kismamák aránya Pakisztánban a legmagasabb, közülük minden második kénytelen ezt gyakran, avagy állandóan elviselni. 92%-uk otthonában volt ez idő alatt engedélyezett a dohányzás. A pakisztáni terhes nők kb. 10% számolt be arról, hogy a várandóság alatt volt, hogy rágyújtott.
  • A Kongói Demokratikus Köztársaság megkérdezetteinek körében a füst nélküli dohánytermékek bizonyultak népszerűnek. 6%-uk használja ezt a terhesség alatt, míg 40%-uk legalább egyszer élt vele. Viszont itt a legalacsonyabb a várandós kismamák otthonában engedélyezett cigarettázás mértéke, 17%.
Közben egy Egyesült Királyságra vonatkozó adatot is találtam a BBC oldalán. Ez egy 2007. augusztusi bejegyzés, ami egy dohányzás elleni kampányt mutat be képekben, alattuk némi kommenttel. A 3. kép alatt található felirat tanulsága szerint a terhesség alatt dohányzók arány csökkent, azonban még így is 17%. De a lényeg, EZT AZ OLDALT TESSÉK MEGNÉZNI! Dohányzó ismerőseimnek különösen ajánlom!

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-02/nci-tus022608.php (2008.04.18.)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez (2008.04.18.)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/6968580.stm (2008.04.18.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.