A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2010. dec. 5.

Közel-Kelet és Észak-Afrika biztonságosabb, mint Európa

Közel-Kelet és Észak-Afrika biztonságosabb, mint Európa – ez derült ki a Gallup intézet a világ 105 országában készített felméréséből. A lista legvégén Dél-Afrika áll, de Oroszország és a szomszédos Ukrajna is az utolsó 5 között foglal helyet, ezzel veszélyesség szempontjából megelőzve Irakot és Afganisztánt is.

A Gallup nemrég publikált, 2009. február és december között 105 országban készített kutatásában azt vizsgálta, hogy az emberek mennyire érzik biztonságosnak lakhelyüket. A kutatók kérdése így szólt: biztonságban érzi magát, ha egyedül sétál éjszaka a városban/környéken ahol él?
Az összes válaszadót tekintve 60% érzi magát biztonságban, abban a városban, illetve azon a környéken, ahol él. 36% egyértelmű nemmel válaszolt a kérdésre, míg 4% nem tudott vagy nem akart érdemben válaszolni.
A világ régióit tekintve a legbiztonságosabbnak az USA-t és Kanadát tartották a megkérdezettek, a legveszélyesebbnek pedig a latin-amerikai országokat.
Európa némiképp meglepően, csak a negyedik helyre került a hét régióból álló listán. A második és harmadik helyre majdhogynem azonos eredménnyel Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint Ázsia került. Európa után a listán Afrika szub-szaharai térsége áll. Ennél is kevésbé találták biztonságosnak lakhelyüket a volt Szovjetunió országainak lakosai, és ezzel a lista utolsó előtti helyére kerültek.



A régiókon belül az egyes országok megítélése természetesen igencsak eltérő. Afrika szub-szaharai részén található a világon legkevésbé biztonságosnak ítélt Dél Afrika, a válaszadók mindössze 20% válaszolt igennel a kutatás kérdésére. Ugyanebben a régióban a dzsibouti-i lakosoknak viszont 84%-a nem érez félelmet, ha egyedül sétál éjszaka a városban/környéken ahol él - és ezzel a térség legbiztonságosabbnak tartott állama.
A biztonság szempontjából legnegatívabbnak ítélt latin-amerikai országok között is vannak jelentősebb eltérések. Legrosszabb a helyzet Venezuelában, ahol a lakosok 23%-a megy ki nyugodt szívvel egyedül az utcára éjszaka.
Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint Ázsia összességében pozitív képében - érthető módon – van néhány „sötét pont”.  Míg a kutatás kérdésére igennel válaszolók aránya Szingapúrban 98% volt – az összes vizsgált ország között a legmagasabb – addig a Palesztin Autonóm Területeken 47%, Nepálban 43%, Pakisztánban 42%, Afganisztánban 37%, Irakban 34%.


Flickr/xJasonRogersx

Ahogy várható volt a nők általában kevésbé érzik magukat biztonságban. A vizsgált 105 országból 93 esetében szignifikánsan kevesebben voltak a kutatás kérdésére igennel válaszoló nők, mint a férfiak. 21 ország esetében az igen válaszok különbsége a két nem képviselőinek körében legalább 20% volt. Érdekes, hogy ezek között számos fejlett ország is szerepel.



A legbiztonságosabbnak, és a legveszélyesebbnek ítélt országok listája (az ország nevek mellett a kutatás kérdésére igennel válaszolók százalékos aránya):

Legbiztonságosabbak:
1.       Szingapúr, 98%
2.       Katar, 87%
3.       Hong Kong, 85%
4.       Jordánia, 84%
5.       Szíria, 84%
6.       Dzsibuti, 84%
7.       Indonézia, 83%
8.       Dánia, 83%
9.       Banglades, 82%
10.     Tunézia, 81%

Legveszélyesebbek:
1.       Dél Afrika, 20%
2.       Venezuela, 23%
3.       Litvánia, 29%
4.       Oroszország, 31%
5.       Ukrajna, 31%
6.       Irak, 34%
7.       Kenya, 35%
8.       Bolívia, 37%
9.       Afganisztán, 37%
10.     Moldova, 37%

Hazánk nem, viszont régiónkból több ország részt vett a kutatásban. A vonatkozó eredmények (igen %): Szlovénia79%, Ausztria 75%, Lengyelország 61%, Csehország 60%, Románia 51%, Ukrajna 31%.

Fenti írásom eredetileg a zipp.hu-n jelent meg:
http://zipp.hu/velemeny/2010/11/18/kozel-kelet_es_eszak-afrika_is_biztonsagosabb_mint_europa
2010.11.18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.