A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2011. júl. 4.

A románok szívesebben adományoznak pénzt, mint a németek

Ötből egy német ad minden évben pénzt jótékony célra a román lakosoknak viszont egy harmada - derül ki a GfK Verein a Wall Street Journal Europe jótékonykodással és adományozással kapcsolatos nemzetközi kutatásából.

Flickr/ timsnell

Ötből egy német ad minden évben pénzt jótékony célra és nagyjából ugyanennyien vannak, akik inkább tárgyakat adományoznak, vagy szabadidejüket áldozzák jótékonykodásra. A németek közel fele viszont egyáltalán nem jótékonykodik.

A pénzadományokat tekintve a román lakosok ennél bőkezűbbek, 1/3-uk fordít erre minden évben, ugyanakkor valamivel magasabb azok aránya is, akik egyáltalán nem jótékonykodnak. A románok körében nem annyira népszerű az önkénteskedés, mint Európa más országaiban, különböző tárgyakat 7%-uk szokott adományozni.

Pénzadományozási hajlandóságukat tekintve a németek a ranglista alsó felén, a románok a közepén találhatók. A legnagylelkűbbek e tekintetben a hollandok, a britek és a svédek. A hollandok 2/3-a, a brit és a svéd lakosoknak pedig a fele szokott minden évben pénzt fordítani jótékonykodásra. Németországban viszont valamivel nagyobb azok aránya, akik bár pénzt nem adományoznak, de szabadidejük feláldozásával támogatnak jó ügyeket, továbbá 13% állítja, hogy szokott élelmiszert, ruhát vagy egyéb tárgyakat adományozni (az európai átlag 10%).

A németek közel fele egyáltalán nem szokott semmit sem adományozni. Arra a kérésre, hogy miért nem, 35% azt felelte, hogy nem engedheti meg magának, míg 14%, azt mondta, hogy nem érdekli a jótékonykodás. A románoknak több mint fele nem jótékonykodik, esetükben 36% aki azt mondta, hogy nem engedheti meg magának ezt és 16%, aki azt válaszolta, hogy azért mert nem érdekli.

A legtöbb európai lakos (közel 40%) gyerekekkel kapcsolatos ügyet támogat, 34% szegénységellenes, 26% pedig egészségkutatással kapcsolatos projektekre áldoz pénzéből.

Azon németeknek a 3/4-e, a románoknak pedig a 2/3-a, akik szoktak pénzt adományozni évi 1 és 200 euró közötti összeget fordítanak jótékonykodásra. A németek 11%-a, a románok 6%-a ad 200 és 500 euró közötti összeget. Az USA-ban a pénzt adományozók 19%-a nyilatkozott úgy, hogy évente 200 és 500 dollár közötti összeget áldoz e célra. 500 eurónál többet az európaiak 4%-a, a németek 2%-a , a románok 0,55%-a és az amerikaiak 17%-a szokott adni.

A válaszadók alapvetően vallási okokból, vagy személyes meggyőződésük miatt támogatnak egy-egy ügyet, csupán 2% válaszolta azt, hogy az adókedvezmények miatt adakozik.


A kutatásról: A GfK Verien és a Wall Street Journal Europe (WSJE) kutatása 2011 tavaszán zajlott 13950 személy megkérdezésével 14 országban. 

Fenti írásom eredetileg a zipp.hu-n jelent meg: 
http://zipp.hu/kulfold/2011/07/04/kutatas_a_romanok_szivesebben_adomanyoznak_penzt_mint_a_nemetek, 2011.07.04.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.