A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2011. júl. 12.

Az afrikai fiatalok legalább egy ötöde tervezi, hogy vállalkozásba fog

Az afrikai fiatalok viszonylag pozitívnak látják hazájukban az üzleti lehetőségeket, ugyanakkor a vállalkozóvá válás útját már negatívabban ítélik meg – derült ki a Gallup kutatóintézet 27 afrikai országban* végzett felméréséből.

Flickr/Frerieke

Azon 15 és 24 év közötti afrikai fiataloknak, akiknek nincs saját vállalkozása, 20%-a tervezi, hogy egy éven belül valamilyen üzletbe kezd, a 25-35 év közöttiek körében ez az arány 29%. A két nem képviselőinek vállalkozási szándékában nincs jelentős különbség.


A megkérdezett fiatalok többsége úgy véli, a vállalkozóknak nem kell aggódniuk a vagyontárgyaik biztonságát illetően, sem amiatt, hogy a kormányzat megakadályozná pénzügyi sikereiket, ugyanakkor kevesen érzik úgy, hogy könnyű lenne hitelhez jutni, illetve elvégezni a vállalkozás indításához szükséges papírmunkát, illetve beszerezni a szükséges engedélyeket.

Az egyes afrikai országokban élők gyakran másképp gondolkodnak ezekről a kérdésekről, különösen a Szaharától délre fekvő területeken élők és az észak-afrikaiak véleményében mutatkozik jelentős különbség. A „déliek” vállalkozási kedve nagyobb, mint „északi” társaiké, és utóbbiak kevésbé pozitívnak látják az üzleti lehetőségeket. Ugyanakkor a megkérdezettek hasonlóan vélekednek arról, hogy mennyire könnyű elindítani egy vállalkozást, és mennyire lehet megbízni az üzleti partnerekben.
 A Gallup úgy találta, hogy a 15-24 év közöttiek körében többen szándékoznak vállalkozásba kezdeni az alacsonyabb jövedelmű országokban, mint a közepes jövedelműekben. A két legszélsőségesebb eset: Marokkóban mindössze 3% tervezi, hogy egy éven belül valamilyen üzletbe kezd, Ugandában viszont 40%.
Érdekesség, hogy Líbiában mindössze a válaszadók 9%-a gondolja úgy, hogy könnyű hitelhez jutni a vállalkozás elindításához, míg a Dél-afrikai Köztársaságban 45%, mégis a két országban hasonló azok aránya, akik tervezik, hogy valamilyen vállalkozásba fognak.
A Szomáliföldön és Csádban lakó fiatalok 64%-a, illetve 51%-a úgy véli, a vállalkozás indításához szükséges papírokat könnyű megszerezni, Líbiában viszont csak 11% vélekedik így.
*26 országban és Szomáliföldön (de facto állam)
 

Fenti írásom eredetileg a zipp.hu-n jelent meg:
http://zipp.hu/gazdasag/2011/07/09/az_afrikai_fiatalok_legalabb_egy_otode_tervezi_hogy_vallalkozasba_fog
2011.07.09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.