A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2012. jún. 6.

Kapcsolatok érzelmi hőfokát vizsgálták telefonhívások és SMS-ek elemzésével

Az életkor előrehaladtával jelentős különbségek figyelhetőek meg a férfiak és nők közeli kapcsolatainak alakulásában. Egy nemzetközi kutatócsoport hét hónap alatt közel kétmilliárd hívást és félmilliárd SMS-üzenetet párokba rendezve és elemezve állapította meg a vizsgált kapcsolatok érzelmi hőfokát. A Scientific Reportban megjelent tanulmány szerzői közt két magyar akadémikus: Kertész János és Barabási Albert-László is szerepel.

A fajfenntartás maximalizálásának érdekében a monogám kapcsolatokra épülő társadalmakban az ember élete során változik közeli kapcsolatainak mintázata – állítja az evolúcióelmélet. Mind ez idáig a kutatók azonban kevéssé ismerték e kapcsolatok változásának részleteit.

Ezúttal a kutatók egy forradalmian új mintavételezési technikával mintegy 3,2 millió 20 és 80 év közötti férfi és nő közeli kapcsolatait térképezték fel. "Egy európai mobiltelefon-szolgáltató adatbázisára alapozva kimutattuk, hogy az életkorral mennyire erőteljes különbségek jelentkeznek a két nem bensőséges kapcsolatainak dinamikájában" – magyarázzák cikkükben a szerzők.



Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy a kapcsolatfelvétel gyakorisága megbízható mutatója a kapcsolatok érzelmi szorosságának. A kutatócsoport egy hét hónapos időszak alatt közel kétmilliárd hívást és félmilliárd SMS-üzenetet párokba rendezve és elemezve állapította meg a vizsgált kapcsolatok érzelmi hőfokát. "Legjobb barátnak" nevezték el a leggyakrabban hívott személyt, "második legjobb barátnak" a második leggyakrabban hívott személyt, és így tovább – a "barát" szó ez esetben természetesen bármilyen jellegű, akár családi, baráti vagy párkapcsolatra is vonatkozhatott. Kiterjedt adatelemzés után a kutatók számos következtetést vontak le a két nem kapcsolatainak az idő függvényében bekövetkező változásával kapcsolatban.

20 és 40 év között mindkét nem esetében nagyon hasonló mintázatok voltak megfigyelhetők. Ebben az életkorban, ami tipikusan a párválasztás és az utódlás időszaka, mind a férfiak, mind nők "legjobb barátja" ellenkező nemű személy: a férfiaknak hasonló korú nők, a nőknek hasonló korú férfiak. A "második legjobb barát" azonban jellemzően az azonos nemű kortársak közül kerül ki.
A középkorba lépő személyek kapcsolatainak mintázata azonban egyre nyilvánvalóbb különbségeket mutat a nemek között. Mire a férfiak elérik a nagyjából 50 éves életkort, "legjobb barátaik" között már majdnem ugyanannyi férfi található, mint nő. A "második legjobb barát" esetében gyakorlatilag teljesen eltűnik a nemi preferencia, és férfiak ugyanannyiszor veszik fel a kapcsolatot nőkkel, mint férfiakkal. Ebben az életkorban a férfiak "második legjobb barátja" már saját gyerekük, aki ugyanakkora valószínűséggel lehet nő vagy férfi.

A férfiakkal ellentétben a nők érzelmi kapcsolatainak dinamikája másként alakul. 55 éves életkorukra, nagyjából a menopauza idejére a "legjobb barát" neme a korábbi ellentétére fordul: a legtöbb középkorú és idősödő nő egy generációval fiatalabb nőket részesít előnyben, leggyakrabban saját lányát. Ebben az időszakban a nők "második legjobb barátja" többnyire velük egykorú férfi, jellemzően a férjük. A nők az életkor előrehaladtával egyre több időt és energiát fektetnek lányuk jólétének, így közvetetten reprodukciós sikerének előmozdításába. Ez meggyőző empirikus bizonyíték arra, amit az evolúciós elmélet állít: a már nem fogamzásképes nők elsősorban saját lányaik és általuk unokáik túlélését támogatják – állítja a tanulmány.

Forrás: MTA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.