A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. ápr. 16.

Gyermekek jólléte a világ fejlett országaiban

Az UNICEF 2013. évi kutatási jelentése átfogó képet ad a világ legfejlettebb országaiban élő gyermekek jóllétéről. A világ 29 leggazdagabb országában élő gyermekek jóllétét, 5 különböző dimenzióban (26 indikátor segítségével) mutatja meg a jelentés. 

A tanulmány az OECD és/vagy EU tagállamokat vizsgálta.  Megfelelő és elérhető adatok hiányában az elemzésből kimaradt Ausztrália, Bulgária, Chile, Ciprus, Dél-Korea, Izrael, Japán, Málta, Mexikó, Törökország és Új-Zéland vizsgálata.
Az öt dimenzió:
1) a gyermekszegénység és nélkülözés,
2) a gyermekek egészségét és biztonságát befolyásoló tényezők,
3) oktatás,
4) a gyermekek életmódja és az őket érő külső kockázatok (pl.: erőszak)
5) a lakásviszonyok és a gyermek közvetlen lakókörnyezete.

Az UNICEF éves jelentésében használt indikátor-portfólió célja, hogy a gyermekek jóllétének aspektusait a lehető legszélesebb körben lefedjék, lehetőleg kiegyensúlyozottan, a különböző életszakaszok sajátosságainak figyelembe vétele mellett. Az indikátorok jelentős részben közös, nemzetközileg elfogadott szempontrendszerekből lettek kiemelve. Tartalmilag és módszertanilag is elismertek. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy jelentős részük mennyiségi, nem pedig minőségi oldalról közelíti meg a vizsgált területeket.

A jelentés tartalmazza a vizsgált országokban élő gyermekek szubjektív értékelését is, azaz hogy maguk a gyerekek hogyan értékelik a saját jóllétüket. Eszerint például a gazdasági krízis sújtotta Görögország (amely egyébként a lista végén, a 25. helyen szerepel az objektív mutatók szerint), a gyerekek saját értékelése alapján az egyik legjobb hely (5. a ranglistán).  Hasonló jól teljesített a gyerekek értékelése szerint Olaszország, Lettország, Észtország és Spanyolország is. Ezzel ellentétesen, a gyerekek sokkal rosszabbul érezték magukat annál, mint amit az objektív mérőszámok mutattak: Németországban, Lengyelországban, Luxemburgban és Kanadában. Mind az objektív, mind a szubjektív értékelés szerint: Hollandiában és a Skandináv országokban a legjobb a gyermekek helyzete.


Magyarország

Összességében, az öt vizsgált dimenziót egybevetve, hazánk a 29 vizsgált ország között a 20. helyen végzett. A magyar gyermekek rosszabbul látják helyzetüket a valóságosnál: gyermekjólléti szempontból az ország teljesítménye a gyermekeink szerint az amúgy elért huszadik helyett csupán a huszonhatodik helyre lenne elegendő.

Országok  teljesítményének  dimenziók szerinti lebontása

A gyermekek elégedettsége, illetve a vizsgált indikátorok alapján az UNICEF által meghatározott országrangsorok és különbségeik 

  
Magyarország helyezése az egyes indikátorok esetében

 
Forrás: http://unicef.hu/-/boldogok-a-fejlett-orszagokban-elo-gyerekek-

Ld. még a témában:
Minden második magyar gyermek veszélyben - infografikákkal
Hova érdemes születni? - infografika 

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.