A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2014. aug. 5.

Autóipari trendek - infografika



Mint az infografikából is látszik a PwC öt olyan megatrendet azonosított, melyek jelentős hatással lehetnek az autóiparban működő vállalatokra. Ezeket a megatrendeket - melyek nem csak az autóipar esetében érdekesek - érdemes külön is kiemelni:
 
Urbanizáció gyorsulása 
A gyorsuló urbanizációs folyamat, azaz a társadalom városokba tömörülése nem új jelenség. Jelenleg a társadalom 50%-a él városokban, azonban becslések szerint a következő 25 év alatt ez a mutató eléri a 70-75%-ot további 1-1,5 milliárd ember vándorlásával. Ezzel 2025-re több mint fél milliárd ember él majd körülbelül 30 nagyvárosban, amelyek gazdasági ereje pusztán méretük alapján is meghatározó.

Klímaváltozás és erőforráshiány
A klímaváltozás állandó téma, ami talán a legszélsőségesebb politikai vitákat váltja ki a megatrendek közül. A klímaváltozás hatására szigorúbb környezetvédelmi szabályozások várhatóak, a vevők preferenciái egyre inkább eltolódnak a zöldebb megoldások felé, valamint nőnek a szélsőséges időjárási viszonyoknak való kitettségből eredő kockázatok (az elmúlt 30 évben észlelt környezeti katasztrófák száma megháromszorozódott).
Az erőforrások szűkössége jelentős áremelkedéshez vezethet. Ezek hatására a befektetések nagy része a hatékonyság növelésére és az innovációkra fog összpontosulni.
 
Demográfiai eltolódások
A demográfiai eltolódások között a legjelentősebb a középosztály erősödése a fejlődő országokban (költekezésük becslések szerint megkétszereződik 2030-ra), valamint a társadalom elöregedése a fejlett országokban.
A munkaerőpiac oldaláról vizsgálva az idősödő munkavállalók számának növekedése mellett szakképzett munkaerő hiánya egyre inkább kihívást jelent, ami a fejlődésnek komoly gátakat vethet. Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása plusz költséget jelent a vállalatok számára (oktatás/betanítás, egészségügyi programok átdolgozása), míg a szakképzett munkaerő megszerzéséért és megtartásáért erős versenyre kell számítani, jellemzően külföldről kell majd pótolni a hiányt.
 
Gazdasági erőviszonyok változása 
A gazdasági erőviszonyok a nyugati országoktól a keleti országok felé tolódnak el. A keleti és fejlődő piacok jelenleg a világpiaci növekedés 85%-át teszik ki, az előrejelzések szerint éves átlagos 8%-os növekedési rátával hosszú távon, ami növekvő gyártási kapacitásokat és értékesítéseket eredményez. A G7 országok vásárlóerő-paritás alapján számított GDP-mutatója ma még ugyan megelőzi az E7 országok GDP-jét, azonban 2050-re az E7 országok GDP-je a G7 országok GDP-jének kétszeresét fogja elérni. A fejlődő országok rendkívüli lehetőségeket rejtenek, azonban ehhez alkalmazkodni kell az eltérő vevői igényekhez, versenykörnyezethez és állami szabályozásokhoz. Óriási verseny várható, ami már el is kezdődött a fejlődő országok piacain, hogy a vállalatok elsőként minél nagyobb piaci részesedéseket tudjanak szerezni felvásárlásokkal, cégösszeolvadásokkal, vagy akár zöld mezős beruházásokkal.
 
Technológiai fejlesztések.
Az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma globális szinten hamarosan eléri az 50%-ot míg az internet-csatlakozással rendelkező készülékek száma 2020-ra elérheti a 6,58 darabot személyenként (ami jelenleg 2 darab/fő). Az új technológiáknak köszönhetően egyre inkább elterjednek a virtuális üzleti és működési modellek. Vásárlás helyébe egyre inkább a különböző bérleti struktúrák léphetnek (pl. Zipcar vagy salesforce.com). A technológiai innovációk révén új versenytársak jelenhetnek meg az új versenyelőnyök, valamint a hatékonyabb működési lehetőségek eredményeként.

Forrás és további részletek: http://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2014/autoipar_alkalmazkodas_siker_kulcsa.jhtml

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.