A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. jan. 19.

Munkaerő-piaci prognózis 2013-ra

A GVI a napokban közzé tette 2013-ra vonatkozó munkaerő-piaci prognózisát.

2012 szeptember – október között került sor a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit kft. „Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis” kutatásának 2012. évi adatfelvételére, amelynek során az NMH és az MKIK GVI munkatársai 6782 cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről.

A legtöbb nemzetközi elemzőcég Magyarországra vonatkozó elemzéseiben rontotta idei előrejelzését. 2012 egészére 1 százalék fölötti GDP-csökkenést várnak, 2013-ra pedig enyhe, kockázatokkal terhelt növekedést, illetve az OECD prognózisa szerint jövő évben is recesszióban lesz a magyar gazdaság ( -0,1 % os növekedési ütem várható). Az adatokból az is látszik, hogy többek között az euróövezet adósságválsága is terheli a kelet-európai gazdaságokat.

A GVI korábbi előrejelzéseket és ezek hibáit is figyelembe vevő becslései szerint 2013-ban a valószínűsíthető forgatókönyv alapján 0,2 százalékkal csökken az alkalmazásban állók száma a versenyszektorban. A pesszimista forgatókönyv szerint 0,8 százalékkal csökken, az optimista forgatókönyv szerint 1 százalékkal nő az alkalmazásban állók létszáma. 
A valószínűsíthető forgatókönyv szerint az iparban 0,5 százalékkal nőhet az alkalmazásban állók létszáma. Ezzel szemben a többi gazdasági ágban csökkenés valószínűsíthető, leginkább a mezőgazdaságban, ahol 1,8 százalékos csökkenést prognosztizálunk. A kutatók fontosnak tartják kiemelni, hogy a mezőgazdaság terén az optimista forgatókönyv szerint is csökkenés várható. A döntően exportra dolgozó vállalati körben 3 százalékos visszaesést valószínűsítenek 2013-ban. Ugyanitt az optimista forgatókönyv szerint 0,8 százalékos növekedés, a pesszimista forgatókönyv szerint 4,5 százalékos csökkenés is bekövetkezhet. A magyar gazdaság növekedése szempontjából kulcsszerepet betöltő, döntően exportáló cégek munkaerő-kereslete gyengébb, és nagyobb bizonytalanságokat tartalmaz, mint a döntően belföldi piacra szállító cégeké.


A GVI oldaláról letölthető a főbb eredmények összefoglalója, az eredményeket bemutató sajtótájékoztató prezentációja, illetve a teljes tanulmány. A tanulmány szerzői: Szerző: Várhalmi Zoltán, Makó Ágnes, Czibik Ágnes, Pál Nóra.

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.