A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2011. nov. 2.

Részletes útmutató: hogyan készítsünk online kérdőívet a Google Dokumentumok szolgáltatásával 3. (formázás, eredmények stb.)


Sajnos jelenleg nem sok lehetőség van az űrlapok formázásra. Arról már írtam, hogy több féle sablon (Téma) választható, de ha egy-egy kérdést szövegrészt szeretnénk egyedileg formázni (pl. vastag, dőlt, aláhúzott, más színű), arra - jelenleg - nincs mód.
Két kényszermegoldás:
- szöveg kiemeléseként ha szakaszfejlécet szúrunk be és oda írjuk a mondanivalónkat, az valamilyen az alaptól eltérő formában jelenik meg - a sima (Plain) témánál szürke mezőben, nagyobb, vastag betűkkel
- formázás helyett nagy betűvel emeljük ki a lényeges részeket.


Megerősítő üzenet

Ez az utolsó dolog amit a válaszadó lát (hacsak nem osztod meg az eredményeket is velük). Itt lehet megköszönni a válaszadást és/vagy bármilyen egyéni üzenetet írni. A További műveletek menüpont alatt szerkeszthető.



Eredmények

Amennyiben a Megerősítő üzenet szerkesztésekor a Válaszösszegzés közzététele előtti rublikába pipát teszel, a válaszadók megnézhetik az eredmények összegzését. Az alábbi üzenetet fogják látni a kérdőív kitöltése után:


Majd a Lásd a korábbi válaszokat linkre kattintva megjelennek az eredmények grafikus formában:


Ha az adattáblánál (Google Dokumentumok -> Űrlapod/Kérdőíved) az Űrlap menüpont alatt a Válaszok összegzésének megjelenítése menüpontra kattintasz ugyanezeket az eredményeket látod.

 
Az eredmények megjelenítésének módja egészen jó (ahogy látom egyes korábbi hibákat már kijavítottak), de célszerűbbnek tartom a válaszok lementését excelbe, majd ott kitisztítani az adatbázist és szép egyedi grafikonokat készíteni.
Az adatok lementése a fenti menüsornál: Fájl -> Letöltés másként -> Excel.


Kérdőív beágyazása weboldalba

Weboldalba, blogba is be lehet ágyazni a kérdőívet, mint pl. ez a kérdő: Kérdőív a humán értékekről
Űrlap szerkesztéskor illetve az adatbázis menüsoránál is van erre lehetőség. Egy kódot kapunk, amit be kell másolni a megfelelő helyre, pl. a bloggeren a bejegyzések szerkeztésén belül a HTML-kód szerkesztésénél.




A kód alábbi részének " width="760" height="1884" módosításával a bloghoz vagy weboldalhoz igazítható a kérdőív mérete.

Email

A kérdőív e-mailben történő elküldéséhez az Űrlap ->  Űrlap elküldése menüpontra kattintunk (vagy az Űrlap -> Űrlap szerkesztésére, majd a felugró ablakban az Űrlap elküldésére).
Itt lehetőség van arra, hogy csak a kérdőív linkjét küldjük el a válaszadóknak, de arra is, hogy a kérdőívet beágyazzuk az e-mailbe. Ehhez az Űrlap csatolása az e-mailhez felirat előtti kis négyzetbe kell tenni pipát.




Attól függően, hogy melyik megoldást választottuk, a címzett a következőket fogja látni:



Válaszok fogadása

Amennyiben már nem szeretnénk, hogy elérhető (kitölthető) legyen mások számára a kérdőív, mindössze annyit kell tenni, hogy az Űrlap menüpont alatt a Válaszok fogadása elől egy kattintással el kell távolítani a pipát.

Ezután, ha valaki az űrlap linkjére kattint a következő üzenetet fogja látni:



Limitek

A Google űrlapoknál nincs korlátozva a lehetséges válaszadók száma. A limitet az űrlap adatait rögzítő munkafüzet határozza meg. Egy munkafüzetben legfeljebb 400000 cella és 256 oszlop lehet. (Azaz ha pl. 250 kérdés szerepelne egy kérdőívben, akkor is kitölthetnék 1600-an.)

Amit nem tud a Google űrlap

Biztos sok ilyen van...
Ami a kérdőív szerkesztésnél jól jönne és jelenleg, illetve ismereteim szerint nem megoldható (legalábbis szkriptek/programozói ismeretek nélkül):
- nem mérhető a kitöltési idő (csak egy időbélyeget rögzít)
- nem lehet rotálni a kérdéseket/válaszokat
- nem lehet authentikálni a válaszadókat és IP címük sem rögzíthető
- nem lehet képeket/videókat beágyazni
- nem lehet félbehagyni a kitöltés és később folytatni (ha már bezártuk az ablakot)
- nem lehet meghatározni, hogy csak számokból álló választ lehessen beírni

2 megjegyzés:

Bence írta...

Szia!

Azt megtudod esetleg mondani, hogy hogyan lehet letölteni a grafikonos eredményeket?
Nem tudok sajnos excelben grafikont szerkeszteni/csinálni..

Köszönöm :)

Danó Györgyi írta...

Szia,

Nem töltöttem még le, de megnéztem, úgy látom, hogy csak képként tudod kimenteni a köv. módon:
dokumentumok főoldalról megnyitod az adatbázisod, ott: Űrlap -> Válaszok összegzésének megjelenítése. A feljövő ablakból az ábrákat ki lehet másolni képként, illetve jobb klikkel az egész oldal lementhető.

Azért szerintem, ha cseppet is számít, hogy igényes legyen az anyagod, akkor érdemes valakit megkérni, hogy segítsen inkább excelben diát csinálni.

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.